Pompoen-aardappelfritata

Pompoen-aardappelfritata

  • 1 ui, in dunne ringen
  • 1 fikse teen knoflook, geperst
  • 2 aardappels, geschild en in dunne schijven
  • 500 g pompoen (butternut squash / flespompoen), geschild en in dunne schijven
  • 8 blaadjes verse salie, oprollen en dun snijden
  • 8 eieren
  • ghee / arachide-olie
  • peper & zout

Met het mes mag ook, pakweg 2 mm dikke plakken snijden.
Maar wij gebruiken een eenvoudige mandoline, standje dun en snijden daarop de ui, aardappel en pompoen.
We zorgen wel dat de pompoenplakken ongeveer even groot zijn als de aardappelschijven.
We persen de knoflook en laten dat liggen tot later.
Verhit ghee en/of olie in een koekenpan waar een deksel op kan.
Smoor de uiringen op laag vuur, met het deksel op de pan.
Na enige minuten, als de uiringen zacht worden, de aardappel en pompoen erdoor scheppen.
Doe er maar een klein scheutje water bij, want anders gaat het geheel aan de bodem van de pan plakken.
Leg het deksel op de pan.
Houd het vuur vrij laag.
Kijk af en toe, na pakweg een kwartier moeten de aardappelplakjes gaar zijn en de pompoen beetgaar.
Vuur uit.
Schep eventueel over in een brede schaal om het wat af te laten koelen.
In een ruime kom de acht eieren goed mengen, salie en knof erdoor en peper en zout.
Dat zout is een beetje schatten, maar beter te weinig dan te veel.
Maak de koekenpan schoon.
Verwarm weer wat olie en/of ghee.
Niet te heet.
Ondertussen mengt u de gesmoorde groenten door de geklutste ei en als de koekenpan acceptabel heet is, schept of giet u de massa in de pan.
Bak zachtjes.
Als de bovenkant wat lang nodig heeft om te stollen, mag het ook in een hete oven worden geschoven (dat deden wij).

Bron: Rachel Roddy in de The Guardian, 22 nov 2016, maar dan iets anders
Gepubliceerd door: MergenMetz

Terug