Rood fluwelen pannenkoeken met roomkaas glazuur

Rood fluwelen pannenkoeken met roomkaas glazuur

voor 16 porties

    • voor het beslag
  • 280 g bloem (universeel)
  • 3 eetl. cacaopoeder
  • 2 theel. bakpoeder
  • ½ theel. zuiveringszout
  • ½ theel. zout
  • 48 cl melk
  • 2 eetl. witte wijnazijn
  • 100 g kristalsuiker
  • 2 eieren, grote
  • 1½ eetl. levensmiddelenkleurstof, rood
  • 2 theel. vanille-extract
  • 75 g boter, gezouten, gesmolten
    • voor het glazuur
  • 170 g roomkaas
  • 6 eetl. boter, zacht
  • 320 g poedersuiker
  • 120 ml melk, een beetje meer indien nodig
  • ½ theel. vanille-extract
  •  
    • om te garneren
  • frambozen, verse
  • muntblaadjes

Verhit eerst de boter in een pan met antiaanbaklaag op matig vuur - zorg ervoor dat de boter smelt maar niet kleurt.
Meng in een kom de bloem, cacaopoeder, bakpoeder, zuiveringszout en het zout; zet apart.
Meng in een maatbeker de melk met de azijn en laat het mengsel 2 minuten rusten.
Doe het melk-azijnmengsel over in een tweede grote mengkom en voeg suiker, eieren, kleurstof, vanille-extract en gesmolten boter toe.
Klop tot alles goed gemengd is.
Voeg al kloppend langzaam de droge ingrediënten toe, kloppend tot ze net gemengd zijn.
Vet de pan in met extra boter indien nodig en giet ¼ à ⅓ kop beslag (afhankelijk van hoe groot je je pannenkoeken wilt hebben) in de hete pan.
Om te voorkomen dat de pannenkoeken aan de binnenkant dikker zijn dan aan de buitenkant, kunt u een eetl. gebruiken om het beslag in cirkels van het midden naar de randen uit te spreiden.
Als er luchtbelletjes op het oppervlak van de pannenkoek komen, omdraaien en bakken tot de pannenkoek mooi gaar is.
Klop voor de roomkaasfrosting de roomkaas met de boter in een mengkom grondig met een handmixer (op gemiddelde snelheid) tot het mengsel mooi luchtig is (ongeveer 2 minuten).
Voeg de overige ingrediënten toe en mix nog een minuut tot alles goed gemengd is (als het mengsel te stevig is, giet er dan tijdens het mixen een beetje melk bij).
Bewaar in een luchtdicht bakje in de koelkast.
Serveer de warme pannenkoeken, verse frambozen en wat blaadjes munt.

Tip
Serveer de pannenkoeken bijvoorbeeld als Valentijnsontbijt.

Bron: ichkoche

Terug