Knapperige minischnitzeltjes

  • 200 g boter (je verliest bij het klarifiëren)
  • 400 g varkenshaas
  • 1 ei
  • 3 eetl.s melk
  • veel paneermeel (liefst zelfgemaakt)
  • ½ citroen

Snijd de varkenshaas, beginnend aan het dikke eind, een beetje schuin in plakken van net iets minder dan een cm.
Leg ze een voor een of twee tegelijk tussen plastic zakjes en sla ze heel dun en plat met iets zwaars.
Bestrooi met zout & peper en laat even staan.
Klop het ei goed los met de melk in een diep bord.
Strooi paneermeel in een ander diep bord.
Haal met je ene hand de schnitzeltjes door het ei en leg ze in het paneermeel.
Strooi er meer paneermeel over.
Druk aan en schud het teveel eraf.
Verhit het vet flink en bak de schnitzeltjes in enkele minuten knapperig bruin.
Geef er een part citroen bij.

De echte Wiener moet van kalfsvlees zijn, maar ik nam varkenshaas, omdat het formaat voor dit doel beter is. En inmiddels wist ik ook dat je in een pan met anti-aanbaklaag weliswaar met weinig vet kunt bakken, maar dat de korst dan niet knapperig wordt. Je moet zoveel vet gebruiken dat je eigenlijk aan het frituren bent. Ik bakte in geklaarde boter (boter langzaam smelten, het bovenkomende wit wegscheppen en de boter voorzichtig in de koekenpan schenken, zodat droesem op de bodem niet meekomt).

Bron: Onno Kleyn

Terug