Luikse gehaktballen

  • 500 g gehakt halfom
  • 4 witte boterhammen zonder korst
  • 2 sjalotten, fijngesnipperd
  • beetje tijm, bonenkruid en gemalen laurier
  • 1 ui, gehakt
  • 1 dikke eetl. bloem
  • 1 eetl. tomatenpuree
  • 1 eetl. azijn
  • 2 eetl. appel- of perenstroop
  • 20 cl bouillon
  • neutrale olie

Week het brood even in melk of water, knijp het uit en kneed het door het gehakt, samen met kruiden, sjalotten, peper en zout.
Geen ei, inderdaad!
Grondig en lang kneden zorgt voor ballen die niet uit elkaar vallen.
Vorm er een stuk of acht ballen van.
Fruit de ui in wat olie glazig.
Bestrooi met bloem en roer.
Voeg er de tomatenpuree, de azijn en de appelstroop bij en roer glad.
Voeg de bouillon toe en laat heel zachtjes pruttelen.
Bak de gehaktballen aan in wat olie en laat ze daarna een half uurtje garen in de saus.
Erbij: frieten uiteraard.

Bron: Onno Kleyn & Karin Luiten

Terug