Kruidenomeletjes met paksoi

kruidenomeletjes_paksoi (3K)

voor 4 tot 6 omeletjes

  • 250 g vastkokende aardappels
    (geschild gewicht) in blokjes van 1 cm
  • 2 dl water
  • snuf saffraandraadjes (ik gebruikte twee staafjes)
  • 350 g paksoi (stelen en bladeren), gesnipperd
  • 2 eetl. citroensap
  • 1 knoflookteen, fijngehakt
 
  • 5 eieren van blije kippen
  • 6 cl melk
  • 20 g fijngehakte kruiden
    (dragon, dille, peterselie)
  • olijfolie
  • 100 g koude crème fraîche
  • zout & peper

Maak eerst de vulling:
doe de aardappelen met water en saffraan in een pan en breng aan de kook.
Laat 4 minuten zachtjes koken, voeg de snijbiet en wat zout & peper toe en laat alles nog 10 - 15 minuten koken tot de aardappelen gaar zijn.
Giet eventueel kookvocht uit de pan.
Voeg van het vuur af citroensap en knoflook toe.
Laat afkoelen.

Maak de omeletten:
klop de eieren, melk, kruiden en wat zout & peper door elkaar.
Giet 1 theelepel olie in een hete koekenpan (Ø 22 cm) met antiaanbaklaag, giet er ¼ van het eimengsel in en bak een dunne omelet.
Laat op een stukje keukenpapier glijden.
Maak er zo nog drie.
Laat afkoelen (niet vergeten, dat is heel belangrijk).
Verdeel de koude crème fraîche over omeletten, bestrijk er steeds de helft mee.
Proef het snijbietmengsel, voeg eventueel nog wat zout & peper toe en strijk het royaal erover uit.
Vouw elke omelet dubbel, en doe dat nog eens tot hij een waaiervorm heeft.
Zorg ervoor dat de snijbietvulling aan de open kant zichtbaar is.
Leg de omeletten in een licht met olie ingevette ovenschaal of op de bakplaat (bewaar ze in de koelkast als je ze van tevoren maakt).
Laat in een voorverwarmde oven (170 °C) in 5 - 8 minuten heet worden.

Opmerking
Weer eens een recept van Ottolenghi, uit zijn boek Plenty.
In plaats van snijbiet heb ik hier paksoi gebruikt.
Dat is een prima alternatief voor snijbiet gedurende de winter.
Ottolenghi zelf adviseert als alternatief spinazie met citroen, maar paksoi lijkt veel meer op snijbiet qua textuur.

Bron: Een iets aangepaste versie van het Ottolenghi
Fotografie: Natascha Boudewijn, Greendelicious
Gepubliceerd door: De Wassende Maan

Terug