Kroketten van aardappel en kabeljauw met kruidenmayonaise

Kroketten van aardappel en kabeljauw met kruidenmayonaise

  • 200 g bloemige aardappelen
  • 100 g kabeljauwfilet
  • 1 eidooier
  • 2 eiwitten
  • 50 g bloem
  • 50 g broodkruim
  • 1 dl mayonaise
  • 2 eetl. gehakte tuinkruiden zoals
    peterselie, kervel, basilicum, dragon

Kook de geschilde aardappelen gaar in licht gezouten water.
Giet af, haal door een zeef en werk af met boter en een eidooier.
Kook de kabeljauwfilet gaar in licht gezouten water en prak fijn met een vork.
Meng de aardappelpuree met de kabeljauw en laat een nachtje bekomen in de koelkast.
Rol bolletjes van het aardappel-kabeljauwmengsel en haal ze achtereenvolgens door bloem, eiwit en broodkruim.
Maak de mayonaise aan met de tuinkruiden.
Frituur de kroketten goudgeel in schone olie en serveer met de kruidenmayonaise.

Opmerking
Je kan de kabeljauw ook vervangen door schelvis.

Bron: VLAM - Lekker van bij ons

Bron: Culinaire nieuwsbrief

Reactie vanuit de newsfeed NL-Culinair
Ik mis een indicatie over de hoeveelheid boter hierin.
Normaliter heb ik bij A-puree ca. 1 deel boter op 3 delen aardappel ( Johann Lafer tipte me ooit om voor A-puree zelfs 1 op 1 te doen, maar dat is mij te dol, wel èrg lekker trouwens).
Eea zou hier dus ca 60 - 70 gram zijn en dan nog die vis erbij, dat lijkt mij niet goed komen.
Gevoelsmatig zou ik hier beginnen met 20 à 30 gram boter.
Aardappels bijv. Muizen, Koopmans Blauwe etc. en dan niet in water gekookt maar ca. 1 uurtje in de oven op 200 °C, d.w.z. als je tenminst voor smaak gaat.
Frituren op 180 °C.
En als je dan toch bezig bent, frituur ook eens heel kort een paar takjes peterselie mee.

Bron: Machiavelli

Terug