Korstdeeg voor quiches en hartige taarten

Korstdeeg voor quiches en hartige taarten

  • quichevorm Ø 20 – 25 cm
  • 120 g bloem
  • 60 g koude boter in kleine blokjes
  • losgeklopt ei
  • eetl. koud water
  • zeezout

Zeef de bloem in een grote kom en doe er een snuf zeezout bij.
Roer dat door elkaar en voeg er de boter in kleine blokjes aan toe.
Kneed dit voorzichtig met je vingertoppen tot het voelt en eruit ziet als grof broodkruim.
Vervolgens voeg je het geklopte ei toe en het koude water en kneed je het geheel tot je een soepel deeg hebt.
Ik kneed het altijd op het aanrecht, dan kun je het ook makkelijk met wat meer bloem bestrooien om te voorkomen dat het aan het kneedoppervlak blijft plakken.
Overigens kan het soms zo zijn dat je er nog bloem aan moet toevoegen, dat verschilt per keer.
Wikkel het deeg vervolgens in plastic folie en leg het 30 minuten in de ijskast.
Je kunt in deze tijd natuurlijk met de vulling van de quiche aan de slag.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht.
Vet de quichevorm in met boter of olie en bestrooi heel dun met paneermeel (het restant kun je er makkelijk af laten vallen door de quichevorm om te draaien).
Leg het deeg voorzichtig in de quichevorm en ‘boetseer’ het tegen de randen aan.
Prik gaatjes in de bodem.
Leg de vulling in de quiche en volg verder het recept van de betreffende quiche of hartige taart.

Bron: Greendelicious, Natascha Boudewijn

Terug