Knoflookbitterballen

  • 60 g risottorijst
  • kippenbouillon
  • 2 - 3 tenen (gerookte) knoflook, door de pers
  • 15 g (room)boter
  • 30 g geraspte oude kaas
  • 3 blaadjes gelatine
  • zout & peper
  • 1 eiwit, losgeklopt
  • paneermeel
  • frituurolie
  • cocktailprikkers
  • fijngehakte peterselie
    • voor de saus van zoete knoflook
  • 60 g kristalsuiker
  • 10 teentjes grof gesneden (gerookte) knoflook
  • 1 dl visfond
  • 1 dl slagroom (of Finesse)
  • zout
  • peper

Bereid de risotto volgens gebruiksaanwijzing in de kippenbouillon.
Week de gelatine in ruim koud water.
Bak de uitgeperste (gerookte) knoflook 3 - 4 minuten in 15 gram (room)boter.
Roer de gare rijst en de kaas erdoor (van het vuur af).
Los de uitgeknepen gelatine op in het warme rijstmengsel.
Breng goed op smaak met peper en zout.
Stort het mengsel op een bord en laat het in de koeling opstijven.
Rol van het mengsel zeker 8 bitterballen.
Haal ze door het losgeklopte eiwit en rol ze daarna door het paneermeel.
Verhit het frituurvet tot 180 °C en bak hierin de bitterballen goudbruin.

Presentatie
Leg ze op een schaaltje met de saus van zoete knoflook en zet er prikkertjes bij.
Garneer door er wat peterselie bij te leggen.
Maak de teentjes knoflook schoon en snijd ze in piepkleine stukjes (dus niet uitpersen!).
Verwarm 60 gram kristalsuiker in een pan met dikke bodem tot de suiker is gesmolten.
Laat de suiker lichtbruin karamelliseren.
Voeg de fijngesneden knoflook toe en verwarm dit ongeveer 1 minuut.
Schenk 1 dl visfond erbij en laat het mengsel iets inkoken.
Voeg dan 1 dl slagroom (of Finesse) toe en laat het opnieuw inkoken tot de saus een goede dikte heeft (voeg eventueel wat allesbinder toe).
Breng op smaak met zout & peper.

Bron: Franke Verhoeven - van der Linden
Gepubliceerd door: Smokey Al

Terug