Groene pannenkoekjes

groene_pannenkoekjes (2K)

voor 3 - 4 personen

    • voor de pannenkoekjes
  • 250 g spinazie
  • 110 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 eetl. bakpoeder
  • 1 scharrelei
  • 50 g gesmolten boter
  • ½ theel. zout
  • 1 theel. komijn
  • 1½ dl melk
  • 6 middelgrote lente uitjes (100 g) fijngehakt
  • 2 verse groene chilipepers
    (in dunne ringetjes gesneden)
  • 1 eiwit
  • olijfolie om te bakken.
    • voor de limoenboter
  • 100 g boter op kamertemperatuur
  • geraspte schil van 1 onbespoten limoen
  • 1½ eetl. limoensap
  • 1/4 theel. zout
  • ½ theel. witte peper
  • 1 eetl. fijngesneden verse koriander
  • ½ teentje look, fijngehakt
  • ¼ theel. chilivlokken of mespuntje cayennepeper

We beginnen eerst met de limoenboter.
Doe de boter in een kom en voeg er alle andere ingrediënten bij, meng goed.
Neem een vel plastiekfolie doe er de boter in, rol op tot je een worst bekomt en laat deze minstens een half uur (liefst langer) opstijven in de koelkast.
En dan nu de pannenkoekjes.
Was de spinazie en doe ze in een pan.
Zet op het vuur en laat de spinazie volledig smelten.
Giet de spinazie af in een vergiet en laat volledig uitlekken.
Wanneer de spinazie koud is, mag je hem uitknijpen met je handen tot het water zo goed als volledig is verdwenen.
Hak de spinazie grof en zet opzij.
Neem een grote kom en doe hierin de bloem, het bakpoeder, het ei, de gesmolten boter, zout, komijn, peper en melk.
Klop met een garde tot je een mooi glad mengsel bekomt.
Nu mogen de lente uitjes, chili's, en spinazie erbij.
Roer goed zodat alles mooi en gelijkmatig is verdeeld.
Klop in een aparte kom het eiwit op tot je pieken bekomt.
Vouw dit eiwit voorzichtig onder het beslag.
Zet een bakpan op het vuur en laat ze goed warm worden.
Doe er wat olijfolie in en lepel er per pannenkoekje twee eetlepels beslag in.
Je kan in een grote pan zo'n 3 pannenkoekjes per keer bakken.
De pannenkoekjes mogen een doorsnee hebben van maximaal 7 cm.
Bak ze aan elke kant zo'n 2 minuutjes tot ze goudbruin zijn.
Leg ze op keukenpapier en dek ze af met wat aluminiumfolie zodat ze mooi warm blijven.
Serveer zo'n 3 - 4 pannenkoekjes per persoon en doe er een plakje limoenboter bovenop.
Wanneer de boter mooi begint te smelten... hmmmmm.... ik mag er niet aan denken of ik krijg er weer zin in . . .
Heerlijk bij een slaatje van ruccola of waterkers.

Bron: Photo-copy van Ann Vertriest
Gepubliceerd door: De Wassende Maan

Terug