Granola - I

Granola

  • 75 g hazelnoten
  • 250 g havermout
  • 2 eetl. olie
  • 75 g gedroogde abrikozen, dadels, pruimen of appeltjes
  • 75 g gebroken lijnzaad
  • 50 g rozijnen
  • 1 theel. kaneel, koekkruiden of gemberpoeder

Warm de oven voor op 180 °C.
Hak de hazelnoten grof.
Verdeel de havermout en de hazelnoten gelijkmatig over de bakplaat van de oven.
Meng de olie erdoor.
Rooster de havermout en de noten ca. 15 minuten licht in het midden van de hete oven.
Schep het mengsel halverwege de tijd een keer om.
Laat het afkoelen.
Snijd of knip het gedroogde fruit in reepjes.
Schep het gedroogde fruit en de rozijnen door het havermoutmengsel.
Meng het lijnzaad en wat kaneel erdoor.
Bewaar de granola in een goed afsluitbare pot.

Menusuggestie
Lekker met halfvolle of magere yoghurt of kwark en vers fruit.

Bron: Voedingscentrum


Granola - II

Granola

  • 250 g appelmoes
  • 450 g havermout
  • 120 g zonnebloempitten
  • 120 g sesamzaad
  • 150 g hazelnoten
  • 150 g walnoten
  • 2 theel. kaneel
 
  • stukje gember, geraspt
  • 5 eetl. honing
  • 100 g suikerstroop
  • 100 g suiker
  • halve theel. zout
  • paar scheuten zonnebloemolie

Verwarm de oven voor op 170 °C.
Meng alle ingrediënten, behalve de walnoten en hazelnoten.
Spreid het mengsel over een chloor- en PFAS-vrij bakpapier beklede bakplaat.
Of twee bakplaten, afhankelijk van de grootte.
Bak een half uur in de hete oven, schep tussentijds twee keer om.
Schep de noten erdoor en bak dan nog een kwartier.
Afgekoeld lang te bewaren in een afgesloten pot.
Eten met yoghurt, kwark en dergelijke, maar uit het vuistje mag ook.

Bron: Michiel Bussink
Gepubliceerd door: Down to Earth magazine

Terug