Croque Monsieur

  • 30 g boter
  • 30 g bloem
  • 3 dl melk
  • 100 g geraspte Gruyère kaas
  • zout, witte peper
  • (versgeraspte) nootmuskaat
  • 100 g gekookte ham
  • 8 witte casinoboterhammen

Verwarm de oven voor op 220 °C.
Verwarm de boter in een pan.
Voeg in één keer alle bloem toe en laat die op laag vuur al roerend met een houten lepel garen.
Voeg al kloppend met een garde de melk toe en roer het mengsel tot een gladde dikke saus.
Laat de saus een minuutje zachtjes koken.
Haal de pan van het vuur en roer de kaas door de bechamelsaus.
Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Laat de saus iets afkoelen.
Beleg 4 boterhammen met ham en verdeel de helft van de saus erover.
Dek af met de rest van de boterhammen en verdeel hierover de rest van de saus.
Gratineer de croques in ca. 10 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven.
Zet eventueel de grill nog even aan.

Variaties
De kaassaus kun je prima van te voren maken en tot gebruik in de koelkast bewaren.
Je kunt ook afbakbaquettes in dunne plakjes snijden, deze bestrijken met het kaasmengsel en als hapje serveren op een feestje.
Snijd de ham of plakjes gerookt spek in dit geval fijn en meng de ham door de kaassaus.
Je kunt ook bij de bakker het brood overlangs in lange plakken laten snijden en dan reuzencroques maken.

Life & Cooking

Terug