Bammetje stamp burger

bammetje_stamp_burger (4K)

voor 1 persoon

  • 150 g wortel
  • 150 g aardappel
  • 1 ui
  • 1 ei
  • 25 g paneermeel
  • theel. sambal
  • 2 dunne boterhammen
  • 25 g kiemen
  • 1 eetl. pindakaas
  • olijfolie of boter
  • zout
  • peper

Was de aardappel en wortel en snij deze in kleine (beetje gelijke) stukken van 1,5 bij 1,5 cm.
Pel de ui en snij deze in dunne plakjes.
Gooi alles bij elkaar in een kookpan en laat ongeveer 10 minuten gaar koken (prik even om te checken of het zacht genoeg is om te stampen).
Klop het ei met een vork.
Giet de groenten af met koud water.
Laat even staan in het vergiet en spoel na een minuut of 2 nogmaals af met koud water, zodat alles voldoende afgekoeld is om te verwerken.
Stamp de groenten nu medium grof.
Roer het geklopte ei en het grootste deel van de sambal (naar jouw smaak) door de groente.
Maak van de 'stamp' op een bord twee burgers en bestrooi deze aan beide zijden met paneermeel.
Pak een bakpan en laat hierin wat olie of boter warm worden.
Bak de burger(s) in ongeveer ¾ minuten per kant op middelhoog vuur tot deze knapperig en bruin is.
Meng ondertussen de pindakaas met een beetje water in een klein pannetje en breng zachtjes aan de kook.
Breng in gewenste dikte door iets langer te koken of iets water toe te voegen.
Zodra de saus voor jou goed is, de pan van het vuur halen zodat het niet meer inkookt.
Indien gewenst kun je nog het beetje sambal door de pindakaas mengen voor wat extra pit.
Maak nu je bord op: bammetje - laagje kiemen - burger - bammetje - laagje kiemen - burger... je zelfgemaakte pindasaus hier overheen.

Bron: Marc van der Krogt
Gepubliceerd door: Kamilla's keuze

Terug