Balik ekmek

Turks broodje gegrilde makreel

Balik ekmek, Turks broodje gegrilde makreel

voor 2 personen

  • 1 rode ui
  • 8 takjes peterselie
  • ½ theel. sumak
  • 1 citroen
  • 2 eetl. olie
  • zwarte peper
  • 2 makreelfilets, 100 g per stuk
  • 2 volkoren broodjes
  • handje rucola

Pel de ui, snijd hem fijn en doe hem in een kom.
Was de peterselie en snijd de blaadjes fijn.
Voeg de peterselie en sumak toe aan de ui en roer goed.
Warm de oven voor op 200 °C.
Boen de citroen schoon.
Rasp de helft van de schil van de citroen en pers hem uit.
Meng de rasp en het sap met de olie en wat peper.
Roer het mengsel goed en bestrijk beide kanten van de makreelfilets ermee.
Grill de makreelfilets op een rooster aan beide kanten 2 à 4 minuten tot ze krokant zijn.
Doe de oven uit, snijd de broodjes open en leg ze geopend op het ovenrooster.
Sluit de oven weer.
De restwarmte van de oven warmt de broodjes op.
Haal de broodjes uit de oven, leg een makreelfilet op elk broodje en voeg de uiensalade en rucola toe.
Besprenkel met citroen naar smaak en serveer.

Menusuggestie
Combineer dit broodje met Turkse gegrilde groente (Kizartma) om er een hoofdgerecht van te maken.

Rucola over?

Bron: Emine Taskiran, docent Voeding aan de Haagse Hogeschool
Gepubliceerd door: Voedingscentrum

Terug