Aubergine-shiitakequiche

Aubergine-shiitakequiche

voor 2 à 8 personen

  • 1 lap bladerdeeg, of 4 kleine plakken aan elkaar geplakt
  • 1 à 2 st aubergine, ca. 350 g effectief,
    in blokjes van ½ - 1 cm x ½ - 1 cm
  • 200 g shiitakes, steeltje weg, is hard en vuil, in reepjes
  • 6 s bosui, in ringetjes
  • 3 eieren
  • 1 bakje ricotta, 250 g
  • 2 theel. gemalen komijnzaad
  • 2 theel. gemalen kurkuma
  • 1 Spaanse peper, fijngesneden
  • olijfolie
  • zout
  • 2 handen Parmezaanse kaas, vers geraspt

Verwarm de oven voor op 200 - 220 °C
Als je, zoals wij, gebruik maakt van grote lappen bladerdeeg, dan laat je het over de quicheschaal ontdooien.
Kleine plakken deeg eerst ondooien en dan aan elkaar plakken en in de quicheschaal doen.
Neem een stevige pan, doe daarin een fikse scheut olijfolie en verwarm het op middelmatig vuur.
Na een minuut of zo – het moet niet te heet zijn – de aubergineblokjes erin doen.
Schep deze al bakkend goed en regelmatig om.
Het slurpt olijfolie, dus misschien nog wat olie erbij?
Snijd wat gaten in de deegbodem.
Doe de quicheschaal met het deeg in de oven om wat voor te bakken (hooguit 5 à 7 minuten).
Doe de shiitakes, peper en bosui bij de aubergine en smoor het geheel nog een vijf miniuten.
Vuur uit.
Strooi er een beetje zout over en schep goed om.
Neem een kom, doe daarin het bakje – de inhoud ervan, bedoelen we – ricotta en de drie eieren.
Doe de kruiden erbij en mix het glad.
Misschien een scheutje melk.
Dat mag.
Neem de schaal uit de oven.
Doe het auberginemengsel erin.
Verspreid het gelijkmatig.
Giet vervolgens het ricottamengsel gelijkmatig over.
Schud de schaal, zodat het mooi is verdeeld.
Zet terug in de oven.
Na een minuut of tien de schaal uit de oven nemen en de Parmezaanse kaas erover verdelen.
Zet terug in de oven en bak nog pakweg tien minuten tot een kwartier.
Haal uit de oven (het kan zijn dat de quiche wat opgeblazen is) en laat even een beetje afkoelen (de blaas zakt in).

Bron: MergenMetz

Terug