Appel-stiltonstrudel met portsausje

voor 10 plakken

  • 2 kleine geschilde appels in blokjes
  • 2 eetl. citroensap
  • 225 g grof verkruimelde stiltonkaas
  • tijmpoeder
  • zout
  • versgemalen peper
  • 10 vellen ontdooid filodeeg
  • 100 g gesmolten boter
  • 100 g paneermeel
  • 1 rode appel
    • Portsausje
  • 15 cl port
  • 1 theel. cranberrycompote
  • 1 theel. suiker
  • enkele druppels citroensap

Doe de blokjes appel, het citroensap, de stilton, een snuifje tijmpoeder en peper en zout in een kom en schep alles goed door elkaar.
Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed de bakplaat met bakpapier.
Leg een vochtige theedoek op het aanrecht.
Spreid 2 vellen filodeeg op de theedoek uit en bestrijk die met gesmolten boter.
Bestrooi ze licht met paneermeel.
Spreid hierop weer 2 vellen filodeeg uit, bestrijk ze met gesmolten boter en bestrooi met paneermeel.
Herhaal deze handeling nog 3 keer (houd wat boter en paneermeel achter).
Verdeel het appel-stiltonmengsel over het deeg (laat de rand vrij) en rol het deeg en de vulling met behulp van de theedoek op.
Leg de strudel met de naad naar onder op de bakplaat.
Bestrijk de bovenkant met de rest van de gesmolten boter en bestrooi met de rest van het paneermeel.
Laat de strudel in het midden van de oven in 30 - 35 minuten gaar worden.
Steek met een ster-uitsteekvormpje 4 sterretjes uit de rode appel.
Snijd van de strudel 4 schuine plakken en leg die op 4 borden.
Bewaar de rest van de strudel koel.
Verwarm de strudel dan 15 minuten in een voorverwarmde oven van 225 °C.

Portsausje
Doe de cranberrycompote en suiker in een steelpannetje en laat het in 2 minuten iets inkoken.
Breng op smaak met citroensap.
Verwarm het sausje vlak voor het serveren nog een keer.

Bron: Astrid Veltman

Terug