Hoe heet het?
Wijngist, Chinese gist, yeast balls, wine pill, gistballen, gistbolletjes, gistpastilles, wijngistbal, ragi, jiuwan, jiubing wan, jiubing, 酒丸, 酒饼丸, 酒饼 Wat is het? Kleine bolletjes gist, zo groot als een groot uitgevallen knikker, speciaal bedoeld in de Chinese keuken om laozao (wijnrijst) mee te maken. De wijngist bestaat uit twee helften die met een soort verdikking aan elkaar zitten, en is nogal bros. Het bekendste merk met het hertje en de vleermuis zit verpakt in telkens 2 gistpastilles per verpakking. Er bestaat ook een Indonesische variant wijngist van plattere pastilles, die in de Indonesische keuken wordt gebruikt om snacks te maken met gefermenteerde kleefrijst (tapé ketan). Hoe te gebruiken? Het bolletje gist in wat lauwwarm water 5 minuten laten weken, dan prakken danwel losroeren met een vork – of eetstokje natuurlijk – tot het in water is opgelost. Met water en al aan de gestoomde warme kleefrijst toevoegen (om wijnrijst mee te maken). |
Bron: Tokowijzer