Tijgerlelieknoppen

Tijgerlelieknoppen

Hoe heet het?

Tijgerlelieknoppen, tijgerlelieknopjes, gouden naalden, leliebloemen, lily flower, tiger lily buds, golden needles, sedep malam, tjiem tjiem, huanghua, 黄花, jinzhen cai, 金针菜

Wat is het?

Gedroogde knoppen van de bloem van de tijgerlelie, gebruikt in de Chinese keuken bij stoofschotels en roerbakschotels. De tijgerlelieknoppen zijn lichtbruin tot iets donkerder bruin van kleur en hebben een dun stengeltje met een bobbelig uiteinde. Smaak en geur zijn heel apart, zoetig en kruidig, een heel eigen smaak.

Hoe te gebruiken?

Week de tijgerlelieknoppen een half uurtje in een bakje met kokend water. Snijd de harde stukjes eruit, spoel ze schoon, dep ze droog en gooi het weekwater weg. Gebruiken in roerbakschotels, soepen of in stoofschotels, als extra interessante smaaktoets. Onmisbaar in klassiekers als Moo-hsu pork (muxi rou): een gerecht met varkensvlees, roerei, boomoortjes en tijgerlelieknoppen.

Bron: Tokowijzer

Terug