Hoe heet het?
Seroendeng, serundeng, crispy spiced coconut, spiced roasted coconut, geroosterde kokos met pinda’s. Wat is het? In Nederland zeer vertrouwd mengsel van geroosterde kokos met pinda’s en kruiden uit de Indonesische keuken, gebruikt als bijgerecht voor rijst en andere gerechten. Populair als strooisel op alles van de Indonesische rijsttafel, in kleine schaaltjes op tafel gezet naast schaaltjes met bijvoorbeeld kroepoek, atjar of gefruite uitjes. Er zijn veel varianten van seroendeng, maar meestal is het lichtoranje van kleur en zitten er pinda’s in. Bij het ene mengsel is de geroosterde kokos heel fijn, bij de ander veel grover van structuur, de kruidenmengsels zijn wisselend. Het is zo’n bekend mengsel dat het ook gewoon in alle supermarkten te koop is. Hoe te gebruiken? Strooi een eetlepel seroendeng op rijst, noedels of in de soep (soto ajam). Strooi het op de pindasaus op de gado-gado. Kan eigenlijk overal bij, behoorlijk verslavend. Kan prima bewaard worden in een afgesloten bus of pot, maar wordt na te lang in de voorraadkast muf. |
Bron: Tokowijzer