Saffraan

Met z’n uitgesproken kleur, smaak en prijs geeft saffraan letterlijk een chique jasje aan menig gerecht.
De wat bittere, volwassen smaak geeft diepgang aan de meest simpele mayonaise, garnalen of tortilla.
Bijkomend voordeel is de goudgele gloed die een paar draadjes aan je gerecht meegeven.
En hier zit ‘m ook meteen de kneep.
Mits goed gedoseerd (lees: met mate gebruikt), valt het met de prijs erg mee.
Die is eigenlijk alleen echt schokkend als je ‘m terugrekent naar de prijs per kilo.
Koop gewoon voor een paar euro 0,5 gram saffraan (bijvoorbeeld bij de Islamitische groenteboer), week elke keer een paar draadjes in een weinig water en verwerk deze oplossing in je gerecht.
Geloof me, dan doe je er heel lang mee.

Bron: Tip van Tijs
Gepubliceerd door: Giessenborch tapas recepten


Saffraan

saffraan2 (3K)

Saffraan, liefde tussen smaak en kleur, is een romantisch, exotisch en miraculeus kruid met een aangenaam aroma dat doet denken aan honing met ietsjes bittere maar hemelse smaak. Saffraan is koning van de kruiden en een van de oudste kruiden in de wereld, al meer dan 3000 jaar geleden werd het gebruikt.

Het romantische kruid saffraan is o.a. een antioxidant, een antidepressant en een aphrodisiac.

De naam saffraan

Letterlijk: het Latijnse ‘safranum’ is de bron van het Engelse ‘saffron’, het Italiaanse ‘zafferano’ en het Spaanse ‘azafrán’. Safranum is afgeleid van het Perzische زعفران (za'ferân) wat weer afstamt van het Arabische زَعْفَرَان (za'farān), wat een vervoeging is van het bijvoeglijke naamwoord أَصْفَر (aṣfar) dat geel betekent. Dit omdat saffraan een heldere licht geeloranje kleur geeft aan de producten waarin het verwerkt wordt. Maar echte saffraan geeft naast de mooie kleur natuurlijk ook aroma en smaak aan gerechten.

Samenstelling

Het wordt verkregen uit de bloem van de saffraan krokus (Crocus Sativus) die tot de familie van caroteenachtigen behoort. saffraan staat bekend om zijn aroma, smaak, kleur en zijn gunstige werking op de gezondheid door de samenstelling van drie caroteenachtigen: Crocin geeft de kleur, Picrocrocin de smaak en Safranal het aroma.

Historie

Saffraan was zeer populair in vele grote beschavingen zoals in de Sumerische, in het oude Perzië, Egypte, de Grieken en Chinese beschavingen. Saffraan werd op vele manieren gebruikt: als kruid in de keuken, medicijndrankjes, ziekte bestrijding, het genezen van wonden, cosmetica en parfums, badolie, kleurstof en het werd tijdens magische offer rituelen. Tibetaanse monniken gebruikten saffraan voor gebeden en zegeningen. Kalligrafen hebben saffraan gebruikt om ook de Koran te schrijven. Saffraan schijnt ook in de Bijbel, in Hooglied 4:14 wordt de saffraan onder verschillende andere specerijen genoemd.
En ook Cleopatra gebruikte het: zij deed saffraan in haar bad zodat haar huid een gouden kleur en een romantische geur kreeg waardoor het bedrijven van de liefde een extra dimensie kreeg.

Gebruik

Het romantische kruid saffraan wordt vaak gebruikt in de Spaanse, Italiaanse, Zweedse, Franse, Marokkaanse, Midden-Oosterse (o.a. Perzische, Arabische, Turkse), Centraal-Aziatische en Indiase keuken.

Afkomst, het kweken en prijs

Het wordt vaak onterecht het ‘rode goud’ genoemd omdat de prijs per gram hoger dan andere kruiden ligt. De prijs ligt al lang niet meer in de buurt van de goudprijs. Saffraan is dus eigenlijk helemaal niet duur en vrij goedkoop, wij kunnen met een gram hoogste-kwaliteit saffraan 10 keer (elke keer voor 4 personen) koken. Daarnaast is 'liefde tussen smaak en kleur' nooit te worden gewaardeerd door goud, en alleen door onze sensuele ervaring ermee.
De prijs lijkt hoog te zijn omdat de teelt en oogst zeer arbeidsintensief is. Iedere bloem levert slechts 3 vrouwelijke rode stampers dat als romantische kruid gebruikt kan worden. Daarvan wordt alleen het duidelijk korte top bloedrode deel van de stampers gebruikt, wat uiteindelijk de beste kwaliteit van dit kruid -sargolsaffraan- oplevert. Het gele deel of de andere 3 korte gele mannelijke meeldraden hebben geen waarde als kruid. Om één gram gedroogde saffraan te verkrijgen zijn 150 mooie paarse bloemen nodig, voor een kilo zelfs 150.000.
Saffraan komt oorspronkelijk uit Zuidwest Azië, het wordt vooral gekweekt in Perzië (>90% wereldwijd-oogst), maar ook deels in Spanje, Kashmir, Marokko, Afghanistan, Griekenland, Italië en Turkije. Spanje is zowel de grootste exporteur als de grootste importeur van saffraan.
De meeste en beste productie vindt plaats in de Khorasan-regio in Perzië, waar onze sargolsaffraan vandaan komt. Khorasan betekent in het Perzisch: ‘waar de zon opkomt’.

‘Wat maakt saffraan zo waardevol?’

Saffraan is dierbaar omdat deze prachtige maar fragiele bloem veel behoeft. Zowel regen als zonlicht, zowel warme droge zomers als koele tot koude winters, evenwicht- goede balans van klimaat, verzorging en aandacht zijn nodig erom te kweken. De plant bloeit tijdens de herfst, bij zonsopgang bloeit het op, als de avond zijn intrede doet verwelkt het snel.
saffraan, nooit genoeg erover gezegd, is een liefdesverhaal, de liefde van moeder natuur voor breekbare schoonheid die resulteert in een hemelse combinatie van exotisch aroma, ongewoon verrukkelijke smaak en prachtige kleur. De pracht van saffraan komt tot volle bloei in vele delicatessen, en uiteindelijk in ons als wonderen.

Gebruik van saffraan

Ondanks dat saffraan vooral bekend is als kruid, wordt het op 4 verschillende manieren gebruikt. De eerste twee zijn voor ons het belangrijkst namelijk culinair en medicinaal wat ons vele smakelijke en gezonde gerechten heeft gegeven. Toch willen we alle manieren waarop saffraan gebruikt wordt aanstippen:

Culinair gebruik

In principe wordt Saffraan in de keuken gebruikt als kruid met zijn karakteristieke smaak en een jodium- of hooiachtige geur. Het aroma van saffraan neigt naar dat van honing en het heeft ook wat grasachtige kenmerken. Daarnaast geeft saffraan een heldere geeloranje kleur aan de producten die erin geweekt worden. Hoewel saffraan vooral geassocieerd wordt met het kleurende effect is het vooral de smaak en het aroma dat dit kruid onmisbaar maakt in onze keuken. Het zijn deze gezamenlijke kwaliteiten van saffraan die elk gerecht waarin het gebruikt wordt zo speciaal maken en die echte saffraan onderscheidt van de vele imitaties.

Saffraan wordt verwerkt zowel in de vorm van geplette fijne draadjes als in poedervorm; je kunt het direct in je gerecht gebruiken tijdens het koken. Maar je kunt saffraan ook eerst in heet water laten trekken en vervolgens dit water gebruiken om gerechten in te koken. De smaak en aroma van de saffraan zijn door het water opgenomen waardoor voedsel dat hierin gekookt word extra lekker smaakt.

Koks –of ze nu ervaren of beginnend zijn- gebruiken saffraan vooral voor het kleuren en op smaak brengen van suikergoed, curries, likeuren, voor vleesschotels met wit of rood vlees, vis, pudding, gebakken producten, kazen, soepen, sauzen, desserts etc. etc.

In veel landen wordt saffraan ook gebruikt om rijst te kruiden, dit zie je veel in Europese gerechten zoals de Spaanse paella en Italiaanse risotto. De paella dankt zelfs zijn karakteristieke smaak en gele kleur aan saffraan.

Elke schotel of maaltijd waarin saffraan is toegevoegd is een exclusief en authentiek kadootje voor uzelf en uw geliefden.

Voor gedetailleerde culinaire tips, voor smakelijke en gezonde gerechten verwijzen we u graag naar onze recepten pagina, klik hier.

Medicinaal gebruik

Wist u dat het gebruik van slechts 30 milligram (0,03 gr) saffraan per dag een uitermate positief effect op uw gezondheid heeft?

Saffraan is met afstand een van de oudste kruiden die voor de meest uiteenlopende medicinale doelen gebruikt wordt. saffraan als medicinale plant kan zowel extern aangebracht worden als worden ingenomen.

Onderzoek toont aan dat het caroteen dat in saffraan zit anticarcinogeen (kanker onderdrukkend)werkt. De plant is veelbelovend als een nieuwe en alternatieve behandeling voor verschillende vormen van kanker. Naast de kankeronderdrukkende eigenschappen is saffraan ook een natuurlijke antioxidant die vrije radicalen in het lichaam neutraliseert.
Het is ook nog eens een uitstekend middel tegen hoesten en kan chronische bronchitis genezen.

Saffraan bevat een bloeddruk verlagend bestanddeel genaamd Crocetin. Gekookte saffraan in water dat als neusdruppels wordt gebruikt, verlicht hoofdpijn en gaat slapeloosheid tegen.

Sommige autoriteiten speculeren zelfs dat hun land een laag percentage hartkwalen heeft vanwege het veelvuldige gebruik van saffraan.
Voor inwendig gebruik kunt u saffraan dus in gerechten verwerken maar er ook thee van trekken.

Bij problemen met urineren werkt saffraan ook wonderwel: een nachtje laten weken en innemen met honing.

Saffraan werkt pijnstillend bij tandpijn en gaat tandbederf tegen, is goed tegen krampen en huidproblemen.

Doktoren gebruiken het verder bij de genezing van dysenterie, mazelen, koorts, geelzucht, cholera, diabetes en infecties aan de urinewegen.

Een pasta van saffraan wordt aangebracht op blauwe plekken en oppervlakkige zweren en wondjes.

Verder is saffraan een uitstekend middel tegen buikpijn, krampen, constipatie en bevordert het de spijsvertering en eetlust. Het werkt bij nierproblemen, artritis, impotentie, onvruchtbaarheid en is stressverlagend.

Feit is dat saffraan al sinds de oudheid lustopwekkende kwaliteiten wordt toegedicht, het bestanddeel Crocus is een perfect, natuurlijk opwekkend middel.

Kortom, saffraan is een van de weinige voorbeelden waar smakelijk ook echt gezond is!

Cosmetisch en Parfumerie gebruik

Saffraan wordt ook gezien als bevorderend voor een mooie teint en wordt daarom veelvuldig gebruikt in cosmetica, vooral in schoonheidscrèmes. Een oude volkswijsheid zegt dat als zwangere vrouwen saffraan consumeren, hun baby’s ‘mooi’ zullen zijn.

In Europa waren saffraandraden en belangrijke component van een aromatische olie die als Crocinum bekend stond. Bestanddelen waren onder meer alkanna, drakenbloed en wijn (voor de kleur) en werd aangebracht op het haar als een parfum. In een andere bereiding mixte men saffraan met wijn om een stroperige gele spray te produceren die overvloedig werd gebruikt als een luchtverfrisser in Romeinse theaters.

Persoonlijk hebben wij saffraan in onze kledingkasten liggen zodat de heerlijke exotische aroma’s de kleding fris laten ruiken.

Commercieel gebruik

Saffraan heeft verschillende kostbare toepassingen op commercieel vlak. Deze commerciële saffraan komt voornamelijk van de heldere rode stampers van de Crocus Sativus. Deze stempels zijn de vrouwelijke delen van de bloem, iedere bloem heeft slechts drie stampers. Die kunnen alleen tot saffraan worden verwerkt als ze op de juiste wijze gedroogd worden. De geelgouden oplossing die overblijft nadat de saffraan in water heeft geweekt, wordt gezien als hoogwaardige fabrieksverfstof.

Bron: Saffraan, het heilzame kruid

Terug