Kervel (Anthriscus cerefolium) is een zoet en aromatisch kruid dat doet denken aan venkelkruid. Het is een eenjarige plant die tot 40 cm hoog kan worden en een holle stengel heeft. Kervel heeft een zoete anijsgeur. Deze inheemse plant is afkomstig van de landen rond de Middellandse zee en West - Azië en werd door de Romeinen naar het noorden meegebracht. Deze laatste gebruikten kervel vooral als geneesmiddel. Volgens diverse internetbronnen werd het sap van kervel oorspronkelijk gebruikt als een zuiveringsmiddel in geval van koorts, geelzucht, jicht en chronische huidklachten. Het werd eveneens ingenomen om de transpiratie en de spijsvertering te bevorderen. Eén week lang elke dag een kopje kervelthee drinken en vermoeidheid is verleden tijd. Gebruik het aftreksel van kervelblaadjes als lotion tegen rimpels. Bovendien reinigt kervel de huid en maakt haar heerlijk zacht. Kruiden zijn de beste smaakmakers voor verschillende groenten. | Ze maken de groenten frisser, pittiger, pikanter en soms zelfs beter verteerbaar. Zo past kervel uitstekend bij o.a. selder, prei, roodlof, tomaat, wortel en spinazie. De naam kervel betekent in het Grieks 'blad dat verheugt'. Het zal u inderdaad verheugen dat u met dit heerlijk geurend gewas heel wat meer kan aanvangen dan in de soep te draaien. Gebruik kervel als kruiderij voor allerlei slaatjes. Ook vis-, vlees-, kip- en vooral eigerechten zijn verlekkerd op een flinke pluk kervel. Doe wat van dit kruid bij koude sauzen, zoals mayonaise en vinaigrette. Strooi het ook over bereide groenten zoals spinazie. Gekookt verliest kervel veel van zijn aroma. Voeg het groen dus best op het allerlaatste ogenblik aan de warme bereidingen toe. Tenslotte kan kervel ook dienst doen als garnering, al verwelkt het wel iets sneller dan peterselie. |