Jeruk purut

Mauritius papeda (Citrus hystrix DC)

Jeruk purut

Hoe heet het?

limoenblaadjes, kaffir limoenblad, jeroek poeroet, djeruk purut, Daon Djeroek poeroet, daun juruk, daun djeruk purut, jeruk purut, limoenblad, citroenblad, citroenblaadjes

Wat is het?

Stevig donkergroen blaadje uit Azië met een glad en glanzend oppervlak, heerlijk geurend naar citrus en met een unieke aromatische smaak. De blaadjes liggen per twee als een soort tweelingblaadjes achter elkaar aan een steeltje (op deze foto te zien) van de djeroek limo plant. Onmisbaar in curry’s, heerlijk in combinatie met kokosmelk. Een vast onderdeel in Thaise groene en rode currypasta en gebruikt in de Indonesische, Thaise en Maleise keukens.

Hoe te gebruiken?

Een of twee blaadjes meestoven met een Thaise curry of Thaise soep (Tom Yam). Gebruiken in Indonesische stoofgerechten, maar ook in de pindasaus. Pas na meestoven geeft het zijn heerlijke smaak af, voor het opdienen verwijderen. Heel of in kleine reepjes gesneden te gebruiken.

Wat is er te koop?

Limoenblaadjes worden vers ingevlogen uit Thailand en zijn bij het groentevak in de toko te vinden. Praktischer is het om ze diepgevroren te kopen en ze ook in de diepvries te bewaren, dan heb je ze altijd bij de hand.

Bron: Tokowijzer

Terug