Dukkah - I

Egyptische smaakmaker

dukkah (4K)

  • 50 g blanke hazelnoten
  • 25 g korianderzaad
  • 3 eetl. sesamzaad
  • 2 eetl. komijnzaad
  • 1 eetl. zwarte peperkorrels
  • 1 theel. venkelzaad
  • 1 theel. gedroogde munt
  • 1 theel. zeezout

Rooster de hazelnoten lichtbruin in een zware pan boven hoog vuur, pas op dat ze niet verbranden.
Laat ze volledig afkoelen.
Doe hetzelfde met alle andere zaden (per soort) en de peperkorrels.
De munt en het zeezout hoef je dus niet te roosteren.
Laat alles volledig afkoelen.
Mix alles door elkaar en gebruik een vijzel of blender om het te malen.
Hou het mengsel redelijk grof, het moet geen pasta worden.
Bewaar het in een luchtdicht potje op een koele plaats.

Dukkah is een mix van kruiden, specerijen en noten en echt heerlijk om te dippen. Stukje brood, beetje olijfolie en dan veel dukkah.
In Egypte wordt het door straatverkopers verkocht in kleine puntzakjes met stukjes pitabrood erbij. De klanten dippen het pitabrood in een grote kom olijfolie die bij het kraampje staat en vervolgens in hun dukkah.
Tot mijn grote teleurstelling was de dukkah echter uit het assortiment gehaald. Nu kun je dukkah ook wel op andere plekken kopen, maar die smaken dan natuurlijk weer net iets anders. Dan maar zelf maken dus. Eenmaal gemaakt kun je deze mix zeker een maand bewaren, tenzij je net zo gek bent op dukkah als ik natuurlijk!

Bron: Leo


Dukkah - II

  • 100 g sesamzaad
  • 100 g blanke amandelen in stukjes
  • 50 g korianderzaad
  • 10 g komijnzaad
  • 1 theel. fleur de sel
  • ½ theel. versgemalen peper
  • brood
  • olijfolie

Rooster alle zaden in een droge koekenpan, schep ze steeds om.
Laat afkoelen en strooi er zout & peper over.
Doop stukjes (Turks) brood in olijfolie en vervolgens in de dukkah.

Tip
Eet je dit gerecht met tuinboontjes dan kan je er wat tijm en bonenkruid in doen.

Receptuur: Jill Dupleix, BBC
Vertaling en bewerking: Tonny Leeflang - Wondergem ©


Egyptische notendip (Dukkah)

dukkah (4K)

voor 8 - 10 porties

  • 2 - 3 eetl. sesamzaad
  • 1 eetl. komijn
  • 1 eetl. korianderzaad
  • 1 eetl. zwarte peper
  • 1 eetl. grof zeezout
  • 3 à 4 eetl. walnoten
  • pitabrood
  • olijfolie
  • 3 à 4 eetl. walnoten
  •  
    • of een notenmengsel van
  • hazelnoten
  • walnoten
  • cashewnoten
  • cashewnoten
  • pijnboompitten
 
    • naar believen
  • chilipeper
  • paprikapoeder
  • oregano
  • citroentijm
  • marjolein
  • rozemarijn

Scheid de noten naar soort en maal ze grof en rooster ze met de sesamzaadjes in een pan zonder vet tot ze goudbruin zijn.
Pureer komijn, koriander en peper afzonderlijk in een vijzel.
Meng noten en specerijen met zout, paprika, chilipeper en gedroogde, fijngehakte kruiden.
Snijd het pitabrood in stukken, dip het brood in de olijfolie en vervolgens in het kruidenmengsel.
Dukkah kan een tijdje worden bewaard in het schroefglas in de koelkast.
Na verloop van tijd wordt het vet in de noten echter ranzig.

Bron: kraut & rüben

Terug