Gedroogde chilipepers

Gedroogde chilipepers

Hoe heet het?

Gedroogde pepers, gedroogde chilipepers, dried red peppers, gedroogde Spaanse pepers, lombok, gan lajiao, 干辣椒, 辣椒干,chaotian jiao 朝天椒.

Wat is het?

Chilipepers (Spaanse pepers) worden na te zijn geoogst in de zon gedroogd en zijn dan practisch onbeperkt houdbaar. Ze worden als pittige smaakmaker in gerechten gebruikt. Er zijn veel verschillende soorten chilipepers: van platte lange donkere gedroogde chilipepers (China) tot kleine bolle paprikavormige pepers (China, provincie Sichuan) tot de kleine pepertjes, de zogenaamde bird’s eye chilis, ‘vogeloog-pepers’ (Thailand). In het algemeen geldt: hoe kleiner hoe scherper! Hoewel chilipepers niet inheems zijn voor Azië, hebben ze in die paar honderd jaar toch een ongelofelijk belangrijke plaats ingenomen in de keukens van China, Korea, Thailand en Indonesie.

Hoe te gebruiken?

De pitjes uit de pepers verwijderen door het steeltje eraf te snijden en de pitjes ‘uit te kloppen’. Een of twee pepers toevoegen aan pickles, hotpotten en stoofpotten; fijnmalen in keukenmachine of oude koffiemolen om grof chilipoeder mee te maken. Dat laatste kan dan weer worden gebruikt om bijvoorbeeld chiliolie mee te maken. Of de pepers in stukken snijden of scheuren en op niet al te hoog vuur in olie bakken om aan gerechten de hula wei 煳辣味 geschroeide-peper scorched chili flavor smaak te geven.

Tip

Probeer de pepers eerst uit voordat je er een heel gerecht mee maakt, de scherpte verschilt nogal per soort, en misschien kun je beter tegen de ene soort dan de andere.

Bron: Tokowijzer

Terug