Uit een boekje “Onkruidenstrip” van Hanneke Woerdeman en Willem Overmans heb ik het volgende geplukt:
Bonenkruid (Satureja hortensis) kan je toepassen bij soep, sla, koude schotel, vis, ei, vlees en wild.
Vooral bij alle soorten peulvruchten, bruine en witte bonen, kapucijners, erwten etc.
In 't algemeen kun je zeggen dat bonenkruid past bij zware spijzen.
Dit kruid heeft net als tijm, alsem en venkel een stimulerende werking op de spijsvertering.
Handig:
Bij 't diepvriezen of inmaken kun je de bonen samen met wat bonenkruid blancheren en samen invriezen.
Gebruik:
Onmisbaar in erwtensoep.
Traditioneel bij tuinbonen.
Maar ook bij 'n maaltje snijbonen of over groene erwtjes is het heerlijk.
Wel zuinig:
'n paar van de kleine blaadjes of 'n stukje van een takje is genoeg in 'n maaltijd.
Bonenkruid is een eenjarig plantje dat zo'n 25 cm hoog kan worden.
De bloemetjes zijn lila of roze. Zaaien:
vanaf mei, om de drie weken 'n klein beetje, tot half augustus op 'n bedje of in randje.
Jonge plantjes, zo tot het begin van de bloei, zijn het lekkerst en het zachtst.
Recept:
Konijn met bonenkruid
Maak een marinade van:
goede rode wijn (of zelfgemaakte vlierbessenwijn), veel gesnipperde ui en een beetje van de volgende kruiden:
laurier, twee blaadjes
salie, een klein takje
lavas, een paar bladstukjes
tijmtakje
marjolein
bieslook, enkele sprieten
en een grote handvol vers of gedroogde bonenkruid
Het konijn hierin 24 uur laten marineren en af en toe omkeren.
Eruit halen, afdrogen, wat bonenkruid erinstoppen, gaar braden.
Jus afmaken met de gezeefde marinade.
Opdienen op een schaal versierd met verse takjes bonenkruid.
Het winterbonenkruid (Satureja montana) is een minder bekend soort bonenkruid.
Slechts hier en daar kom je dit plantje bij 'n liefhebber tegen.
Maar het is wèl handig: want het is een overblijvende plant.
Eén keer zaaien en je hebt er jarenlang plezier van.
En de smaak is er niet minder om.
Dit bonenkruid is iets groter dan de eenjarige plant: tot 40 cm.
De bloemetjes zijn wit.
Ook geschikt om te kweken in een pot.
Recept:
Bonenkruidomelet
4 eieren
peper
zout
wat geraspte belegen kaas
4 takjes vers of gedroogd bonenkruid
Klop de eieren, voeg peper, zout, kaas naar smaak toe
Snij het bonenkruid in kleine stukjes of wrijf het gedroogde bonenkruid fijn en haal de harde takjes uit.
Doe het bij de geklopte eieren.
Dan bakken met 'n deksel erop.