Basilicum

Basilicum (Ocimum) is een geslacht van planten in de Lipbloemenfamilie (Labiatae oftewel Lamiaceae). De naam "basilicum" is terug te voeren op het Grieks, waar Basileus koning betekent, wat ook terug te vinden is in de alternatieve benaming koningskruid. Basilicum, met name de soort Ocimum basilicum is een kruid dat wordt gebruikt in de keuken. Basilicum heeft een sterke geur en aroma en wordt vooral veel in de Italiaanse keuken en bij tomaatgerechten gebruikt. Het heeft vele heilzame werkingen, waaronder het verbeteren van de spijsvertering en het voorkomen van windzucht en maag- en darmkrampen. Ook bij hoofdpijn kan basilicum helpen. Veel teruggehoord in verschillende (religieuze) verhalen. In India is het een heilig kruid. Basilicum bevat de stoffen estragol, methyleugenol en safrol. Uit dierproeven en ander onderzoek blijkt dat deze stoffen gentoxisch en daarmee mogelijk kankerverwekkend zijn. Of basilicum daarmee ook voor mensen kankerverwekkend is moet blijken uit nader onderzoek.

Bron: Sam Khaldi


(Thaise) Basilicum

basilicum (2K)

Geurige groene blaadjes (heel, gescheurd, geknipt of fijngesneden.)
Op het laatst aan wokgerechten toevoegen.

Bron: Conimex


Algemene informatie over basilicum

De naam "basilicum” stamt waarschijnlijk van het Griekse woord basileus af, wat "koning of koninklijk” betekent. Basilicum wordt ook koningskruid genoemd. Hij komt van oorsprong uit India. In India is het een heilig kruid. Hij wordt aangeplant bij tempels en is gewijd aan de Hindoegoden. De Egyptenaren zagen basilicum als geneeskrachtig kruid en gebruikten het kruid in de grafkamers. Het kruid wordt in het zuiden van Frankrijk al sinds de 12e eeuw verbouwd. basilicum kent vele tradities en gebruiken.

Er zijn meer dan 150 verschillende soorten basilicum. Er zijn soorten met hele kleine blaadjes en soorten met bladeren zo groot als slabladeren. De Rode of Opaalbasilicum heeft donkerrode zwartachtige bladeren. Deze basilicum heeft een pittige smaak met een vleugje munt en kruidnagel. De Vietnamese keuken en de Thaise keuken maken graag gebruik van de anijsbasilicum, ook wel Thaise basilicum genoemd. De naam verraadt het al, deze basilicum heeft een anijsachtige smaak. Mexicaanse kaneelbasilicum heeft groene bladeren en rode steeltjes. Deze soort smaakt zoet, kaneelachtig en heeft een vleugje munt als nasmaak. Citroenbasilicum is een smaakmaker voor vlees, vis en groentegerechten in de Indonesische keuken.
Verse basilicum heeft een uitgesproken unieke pittige smaak. Gedroogd smaakt basilicum zwakker dan vers. Gedroogde basilicum is in alle supermarkten tussen de gedroogde kruiden te vinden. Soms wordt verse basilicum aangeboden. U vindt ze ook in het vriesvak en als boemboe in de koeling. Soms wordt ze in pot verkocht. Als veel gebruik maakt van basilicum en u hebt er de ruimte voor is een pot basilicum een echte aanrader. Het is een makkelijke plant en als leuke bijkomstigheid houdt hij de vliegen ook nog eens weg. U bewaart basilicum op een koele donkere plaats. Niet in de koelkast. Was ze kort voor gebruik of vries ze in. U kunt de blaadjes ook in olijfolie bewaren.

Gebruik van basilicum

Basilicum is een populair kruid in de Italiaanse keuken. Er wordt pesto van gemaakt en het wordt gebruikt in vele tomatengerechten. De Franse keuken maakt ook veel gebruik van dit kruid. basilicum is een smaakmaker voor soepen, sauzen, groenten, kaas, ei, vis, vlees, gevogelte, konijn en lever. Verse basilicum voegt u aan het einde van een bereiding toe. Verwarmt u verse basilicum, dan verliest ze veel van haar smaak. Dat geldt overigens weer niet voor gedroogde basilicum, die kan gerust een tijdje meekoken. De blaadjes van verse basilicum moeten eerst worden gewassen en van de steeltjes geplukt (en eventueel fijngesneden). Het aroma komt u tegemoet! In plaats van verse basilicum kunt u ingevroren basilicum gebruiken.

Bron: MijnReceptenboek.nl

Terug