Zonnewortel

Zonnewortel

Helianthus strumosus

De zonnewortel is het dunnere broertje van de aardpeer en het neefje van de zonnebloem. De twee meter hoge stengels zorgen voor een weelderige bloemenpracht van juli tot september. Gele zonnebloem-achtige bloemen, wortels van de zon zijn het dus! De knolletjes worden pas in de wintermaanden geoogst en ogen volgens velen net iets minder lieflijk. Hoe dan ook, de smaak mag er zijn!

Het waren geruime tijd de geliefde knolletjes van de Indianen uit Noord-Amerika. De bossen krioelden ervan. Halverwege de 19e eeuw maakten ook de Europeanen kennis met de aardse smaak van deze zonnewortel. En toch geraakte hij, net zoals de aardpeer, lange tijd in de vergetelheid. Die knollen zouden voor armoezaaiers zijn. Toch niet, zo blijkt nu! De bekendste sterrenchefs gaan ermee aan de slag.

Gebruik
Rauw, geroosterd of gestoomd, zoals je maar wilt! De nootachtige maar frisse smaak van rauwe zonnewortels kan een leuke aanvulling zijn in je salade. Geraspt, tussen wat veldsla, met wat pijnboompitten, rozijnen en een bijpassende vinaigrette bijvoorbeeld. Toch maar liever de gegaarde versie? Je kan hem net zoals aardpeer bereiden door de knolletjes 15 à 20 minuten te koken met een weinig water. Nadien kan je hem zo door je puree stampen, met wat kastanjes erbij wordt die puree meteen een culinair hoogstandje! Je kan de zonnewortel ook bakken in schijfjes, roosteren in de oven of verwerken in soep.
De nootachtige smaak van zonnewortel combineert leuk met rode wijn, aardappel, pastinaak, kastanje, rozemarijn, tijm, laurier en look. Of nog iets helemaal anders uiteraard!

Bewaring
Zonnewortels kan je het langste bewaren op een vochtige en koele plek, die zo goed mogelijk is afgesloten van zuurstof. De zonnewortels in een plastiek zakje in het groentevak in de frigo lijkt ons wel een goed idee.
Of je kan ze ook langere tijd laten liggen in een donkere ruimte, de kwaliteit van de zonnewortel zal er niet beter op worden, wel zal hij beginnen schieten. De 10 cm lange scheutjes kan je zo verwerken in salades. De zonnewortel zelf kan je nog gebruiken als plantgoed voor een nieuwe oogst zonnewortels het jaar er op.

Recepten
Zonnewortel kan je net zoals aardpeer gebruiken.

Bron: De Wassende Maan

Terug