Wittekool

wittekool2 (2K)

Wittekool (Brassica oleracea convar. capitata var. alba) behoort tot de familie van de sluitkolen. Het is een variëteit die afkomstig is van de wilde kool. Een overblijvende plant die voorkomt langs de kusten van West - Europa en in het mediterraan gebied. Wittekool wordt overal ter wereld gegeten. In Ierland in de beroemde Irish stew, in de Balkanlanden en de Verenigde Staten als koolsalade, in China als chop choy. Verwijder steeds de buitenste bladeren vooraleer met de bereiding te starten. Belangrijk is dat u de kool in fijne reepjes of snippers snijdt. Gebruik hiervoor een goede keukenschaaf. Laat wittekool niet te lang koken (15 à 20 minuten). Een te lange kooktijd zorgt voor zwavelverbindingen en deze zijn verantwoordelijk voor de typische koollucht. Wittekool kan minimaal een week bewaard worden op een koele plaats. Aangesneden kolen altijd in plasticfolie in de koelkast bewaren. De wittekool die deze week in het groot groentepakket zit, is uitermate geschikt om zuurkool mee te maken. De bladeren zijn bij deze variant iets dunner dan bij de gewone wittekool. Dit fijnbladerig type kan ook rauw in slaatjes gesneden worden, of in een ovenschotel verwerkt worden.

Bron: De Wassende Maan

Terug