Walcherse kogelboontjes

Walcherse kogelboontjes

Walcherse kogelboontjes zijn kleiner en ronder dan veel bruine bonensoorten, en zijn iets minder korrelig en vallen bij het koken niet uit elkaar.
Zij kunnen lichtbruin of donkerder bruin tot zwart van kleur zijn, hoewel deze donkerdere bonen doorgaans met de hand worden gepeld.
Het feit dat de Walcherse kogelboontjes met de hand worden gesorteerd, maakt ze zeer arbeidsintensief.
Dit kan ook worden gezegd van de wijze waarop de plant groeit, want de kruipende ranken van de planten grijpen in elkaar en bemoeilijken het wieden.
Eenmaal rijp, moeten de bonen met de hand worden geplukt.
De ronde bonen moeten, net als andere gedroogde bonen, vóór het koken worden geweekt.
Ze worden vaak geserveerd met gekookte aardappelen, een eenvoudige groene salade met een vleugje azijn, gebakken uien, rauwe gehakte uien, krokant gebakken bacon of piccalilly en augurken.

Bron: Slow Food Foundation for Biodiversity

Terug