Viili

Viili (Fins viili, Zweeds fil) is een yoghurt-achtige mesofiele gefermenteerde melk die is ontstaan in de Scandinavische landen. Dit gekweekte melkproduct is het gevolg van microbiële werking van melkzuurbacteriën (LAB). De bacteriestammen gebruikt bij de productie van producten exopolysaccharides geven viili een gelatineachtige consistentie en een aangename milde smaak als gevolg van melkzuur geeft.
Viili heeft ook een aan het oppervlak groeiende gist-achtige schimmel, Geotrichum candidum aanwezig in melk, die een fluweelachtige oppervlak vormt. Daarnaast hebben de meeste traditionele viili culturen ook giststammen zoals Kluveromyces marxianus en Pichia fermentans.
Het is de moderne versie van het traditionele product genaamd filbunke. In de moderne praktijk wordt gepasteuriseerde melk gebruikt en fermentatie wordt uitgevoerd in een zuivelfabriek in gecontroleerde omstandigheden met behulp van in laboratorium gekweekte kweken en wordt het product vers verkocht.
Cream viili (Fins: kermaviili, Zweeds: gräddfil) is gemaakt van room in plaats van melk, en wordt gebruikt in de keuken, zoals zure room, of met dille, bieslook en andere kruiden, als koude saus voor vis, of als basis voor dipsauzen.

Terug