Venkel - I

venkel (1K)

Venkel (Foeniculum Vulgare var. Dulce) komt uit de familie der schermbloemigen, waartoe ook selder, kervel, peterselie en de populaire wortel behoren.
De naam venkel is afkomstig van het Latijnse woord foenum, wat hooi betekent. De Romeinen vonden namelijk dat de sterk aromatische geuren van de venkel op de geuren van hooi leken. Een venkelplant is geen echte knol, maar een bol: het zijn de verdikte bladstelen onderaan waarvoor deze plant geteeld wordt. De dikke bolstengel heeft groene, pluimachtige uitlopers. Venkel is een zeer gezonde groente, het bevat weinig calorieën, is ook volkomen vetvrij en is een goede bron van mineralen. Daarnaast wordt venkel nog steeds gebruikt als geneeskrachtig kruid, waarbij overigens alleen de (gedroogde) zaadjes van de venkelplant worden gebruikt voor heilzame doeleinden. Het is bekend dat ze de spijsvertering bevorderen, de vorming van darmgassen tegen gaan en helpen tegen een opgeblazen gevoel.
Deze droge venkelzaadjes hebben een koortswerende, pijnstillende en hongerremmende werking. Daarnaast is het een goed kalmeringsmiddel voor kinderen. In het verleden werd venkel ook ingezet voor de 'geestelijke gezondheid', ter verdrijving van de duivel en zijn gevolg van heksen en boze geesten. Venkel is de uitgelezen groente om een gezonde geest in een gezond lichaam te krijgen en het staat bovendien niet op de lijst van verboden middelen. Zo geloofden de Oude Grieken dat venkel hen extra weerstand en moed kon geven. Hun atleten bleven hun ideale gewicht behouden door het gebruik van venkel. Venkel en venkelzaad hebben immers een urineafdrijvende werking. Romeinse gladiatoren zetten venkel op het menu als stimulerend middel en na afloop van de gevechten werden de winnaars bekleed met een slinger van venkel. Let wel, al deze info bezit geen enkele wetenschappelijke waarde. Gelieve dus duiveluitdrijvingen en dergelijke enkel onder medisch toezicht uit te voeren. In de groentelade van de koelkast kunt u venkel één week bewaren.

Bron: De Wassende Maan


Venkel - II

In de maand mei zie je de venkel weer in de schappen van de supermarkt en groenteboer verschijnen. Het venkelseizoen loopt door tot november. Venkel is een groente die er uit ziet als een knol in de vorm van een hart. De smaak van venkel is anijsachtig. De smaak is prima te combineren met Mediterrane groenten als paprika, aubergine, tomaat en courgette. Rooster deze groenten eens samen en je hebt een smaakvolle groenteschotel. Venkel werd in de middeleeuwen al gegeten. De zaden werden gebruikt om hun geneesachtige werking. Je kunt van de zaden olie maken. Venkelthee wordt ook van de zaden getrokken. De thee wordt gebruikt bij darmkrampjes, hoesten en opgeven van slijm en als kalmeringsmiddel bij kleine kinderen. Venkelknollen wegen gemiddeld 125 gram. Als je ze schoon hebt gemaakt, blijft er 100 gram van over. Je kunt venkel zowel rauw (in salades) als gekookt eten. Je kunt de groente ook, zoals al geschreven, roosteren. Smoor hem met een kopje witte wijn en een bouillonblokje (lekker bij vis). De smaak van venkel wordt bij verhitting wat zachter. De vorm van venkel maakt het ook erg geschikt om te vullen. Ten slotte kun je hem ook in stukjes roerbakken. Bereid de venkel zo vers mogelijk. Een verse venkel ziet er mooi groen en fris uit. De knol moet stevig aanvoelen. Je kunt hem na aankoop nog een week in de koelkast bewaren, maar verpak hem wel in plastic (of huishoud-)folie. Venkelzaden kun je gebruiken om er thee van te maken. Stamp de zaden hiervoor fijn en overgiet ze met kokend water. Gebruik 1 flinke theelepel bij 250 gram kokend water. Laat de zaden tien minuten trekken en zeef de thee daarna af. Je kunt de thee met honing zoeten. (Gebruik geen honing voor kinderen onder een jaar). De zaden kunnen ook gebruikt worden als keukenkruid. Lekker in brood, gebak en diverse gerechten.

Bron: N.N.

Terug