Veldsla

veldsla (2K)

Veldsla (Valerianella locusta) is inheems in onze streken. Dat kunnen we merken aan de vele andere namen waaronder dit gewas bekend is: korensla, ezelsoren, broeivet, rapunzel... Veldsla behoort tot de Valeriaanfamilie en er zijn 2 soorten: de Hollandse (lange bladeren) en de Italiaanse (kleine korte blaadjes of roosjes). Veldsla is een decoratieve en smaakvolle groente. Door zijn hoge gehalte aan vitamine C is veldsla een zeer geschikte aanvulling van een winters menu. Hoewel veldsla eerder een wintergroente is, kan ze het hele jaar door verkregen worden. Ze wordt vooral binnen geteeld in serres, koepels of koude bakken. Het is een losse slasoort (geen krop) die verder ook rijk is aan vitamine A en mineralen. Het meest typerende aan deze groente is de uitgesproken notensmaak. Veldsla is gemakkelijk te telen en is in de winter een welkome groente op koude schotels of in rauwkostsalades en een echte aanrader is soep op basis van veldsla. Het zijn kleine, donkergroene, lepelvormige slablaadjes die in trosjes groeien. Verwijder voor gebruik de wortelvoetjes en was de sla. Veldsla kan in een plastic zak met gaatjes nog enkele dagen in de koelkast worden bewaard.

Gepubliceerd door: De Wassende Maan

Terug