Veldsla (Valerianella locusta) is inheems in onze streken. Dat kunnen we merken
aan de vele andere namen waaronder dit gewas bekend is: korensla, ezelsoren, broeivet, rapunzel... Veldsla
behoort tot de Valeriaanfamilie en er zijn 2 soorten: de Hollandse (lange bladeren) en de Italiaanse (kleine
korte blaadjes of roosjes). Veldsla is een decoratieve en smaakvolle groente. Door zijn hoge gehalte aan
vitamine C is veldsla een zeer geschikte aanvulling van een winters menu. Hoewel veldsla eerder een
wintergroente is, kan ze het hele jaar door verkregen worden. Ze wordt vooral binnen geteeld in serres,
koepels of koude bakken. |
Het is een losse slasoort (geen krop) die verder ook rijk is aan vitamine A en mineralen.
Het meest typerende aan deze groente is de uitgesproken notensmaak. Veldsla is gemakkelijk te telen en is in
de winter een welkome groente op koude schotels of in rauwkostsalades en een echte aanrader is soep op basis
van veldsla. Het zijn kleine, donkergroene, lepelvormige slablaadjes die in trosjes groeien. Verwijder voor
gebruik de wortelvoetjes en was de sla. Veldsla kan in een plastic zak met gaatjes nog enkele dagen in de
koelkast worden bewaard. |