Suikerwortel

suikerwortel_k (2K)

Suikerwortel (Vergulde wortel) “Sium sissarum; Skirret”
Smaak: de suikerwortel heeft een delicaat zoetige smaak die aan pastinaak doet denken. Erg lekker als puree met een stukje vlees ernaast en een lekkere jus erbij.
Teelt: Zaai in september tot november, maar in het voorjaar zaaien kan ook. Oogst de wortels ca. 13 maanden na het zaaien. De plant groeit goed in voedselrijke grond en kan dan 150 cm hoog worden.
Bijzonderheden: Suikerwortel was al bij de Romeinen bekend en is in ieder geval in 1546 opnieuw in Europa geïntroduceerd. Zoetigheid was luxe in die tijd, dus hij werd vooral door de adel gegeten. In de 18e eeuw verdween de suikerwortel of "Vergulde Wortel" in de vergetelheid door de introductie van de aardappel en andere gewassen uit de ‘Nieuwe Wereld’. Maar in de 21e eeuw is hij opnieuw ontdekt en wordt zeer gewaardeerd vanwege de lekkere smaak. Reeds beschreven in het jaar 1727: "De suickerwortel is een weldoner voor de maag, plegend en een delicatesse en zo gewaardeerd door Keizer Tiburius dat hij hem in de keizerlijke keuken liet opnemen"

Bron: De Engelhoeve

Terug