Spitskool

spitskool (2K)

Zacht van structuur lichtzoet van smaak; ideaal om te wokken.
Je kunt ‘m helemaal gebruiken. Even wassen en fijnsnijden.

Bron: Conimex


Mei en juni zijn de maanden waarop de spitskool volop verkrijgbaar is. Het is dus echte een lentekool. Spitskool is een wat zachtere, smakelijkere variant van de witte kool. De naam van de kool verraadt het al, het is een spitsvormige, witte kool. Sinds kort is er overigens ook een rode spitskool (met de smaak van de spitskool, maar de kleur van de rode kool) op de markt gebracht. De smaak van spitskool is zachter en sappiger dan de andere koolsoorten. Spitskool kun je op veel manieren bereiden. Je kunt deze twee maanden dan ook veel variëren met de kool. Zo kun je de spitskool koken. Maak de kool schoon door de buitenste bladeren te verwijderen en het binnenste blad in repen te snijden. Leg de repen spitskool in een pan met ruim kokend water en een snufje zout. Kook de kool in 8 tot 12 minuten gaar.   Maak de kooktijd niet te lang, dan krijg je te maken met de nare kooklucht van kool. Je kunt hem opdienen met een klontje boter en wat nootmuskaat, maar een kaassaus of witte saus is ook erg lekker erbij. Een andere, misschien wel gezondere manier om spitskool te bereiden is het roerbakken. Wok of bak fijn gesneden spitskool in een klein beetje (olijf) olie in 5 tot 7 minuten gaar. Spitskool smaakt goed gecombineerd met prei, ui, paprika. Kerrie is een lekkere specerij om kool te kruiden. Spitskool laat zich ook goed stoven in olie of bouillon. Je stooft de kool in 10 tot 12 minuten beetgaar. Het is erg lekker er gebakken spekblokjes door te doen. Ten slotte leent de spitskool zich goed voor ovengerechten. De groente smaakt lekker met gehakt en aardappelpuree. Ook zijn spitskool een shoarmavlees een verassend lekkere combinatie.

Bron: Culinaire nieuwsbrief

Terug