Selderij (Apium graveolens L.) bestaat uit stelen met fijne, donkergroene en gladde blaadjes. Selderij
laat zich smaken in een verkwikkende soep, maar u kunt er ook vele andere bereidingen mee verbeteren of mee
kruiden. Het is raadzaam om de selder niet te lang te bewaren, enkele dagen in een geperforeerde plastiek zak
in de groentela van de koelkast kan wel. Vooraleer de selderij verwerkt wordt, moet u deze eerst grondig
spoelen. Het onderste witte gedeelte met fijne worteltjes wordt afgesneden. De blaadjes bovenaan kan u net
zoals de stengels verwerken in soepen of andere gerechten. Selder kan u koken, stoven of roerbakken. Selderij
is een sterk aromatische, eetlustopwekkende groente en wordt daarom vaak in rauwe vorm bij het aperitief
geserveerd. |
Een klein stukje rauwe selderij langzaam opkauwen voor het ontbijt stimuleert de afscheiding van de
verteringssappen (speeksel, maag- en darmsap) en dus de spijsvertering. Een selderijblad zou ook helpen tegen
stramme spieren. Giet in een emmertje kokend water op uw selderij (hiermee zullen de luizen ook wel
uitgeschakeld zijn). Laat twee uur trekken en zeef. Voeg dit aan het badwater toe. Door de etherische oliën
raakt u in tien minuten uw stramme spieren en gewrichten kwijt. Thuiscomposteerders kunnen selderij (en
walnootbladeren) ook gebruiken in hun compostvat. De sterke geur zou fruitvliegjes afschrikken. In heel wat
Oudnederlandse geschriften wordt er veelvuldig naar deze groente verwezen: "Ick selder bygut soenen datter
een poos heugen sel". Kortom, een groente om lief te hebben. |