Schorseneer

schorseneer (6K)

Schorseneer (Scorzonera hispanica) is een typische wintergroente, ze is namelijk zeer winterhard. De melkachtige, kleverige sappen zijn er verantwoordelijk voor dat schorseneren bijzonder moeilijk schoon te maken zijn. Vandaar dat men ze vroeger wel eens in een bui van medelijden of sadisme als keukenmeidenverdriet omschreef. Mogelijk moet u als adellijke abonnee tegenwoordig zelf uw schorseneren reinigen. Gebruik in dat geval misschien handschoenen en leg de schorseneren eerst even in lauw water om de aarde eraf te halen. Eenmaal geschild lijkt het zwarte schaap van de flora qua uiterlijk op asperge, want de wortel is nu mooi wit. Als u dat liever zo wil houden, leg de schorseneren dan direct na het schillen in een bodempje water en een scheutje azijn om oxidatie te voorkomen. Schorseneren bevatten inuline (een poly-sacharide) en hebben een hoog fosfor- en ijzergehalte. Ze worden over het algemeen gekookt gegeten met een blonde saus of een kaassausje, maar ze zijn ook rauw (geschild en geraspt) verschrikkelijk lekker...

Gepubliceerd door: De Wassende Maan

Terug