De Scandinavische keuken

De nieuwe Scandinavische keuken (de Nordic Cuisine) presenteert lokale producten, vaak gecombineerd met zuivel en vers fruit. Het is een no-nonsense keuken, waarin producten zonder overbodige vertoon op tafel worden gezet. Dat betekent dat er zo min mogelijk aan het product wordt gesleuteld. De ingrediënten blijven duidelijk herkenbaar en veel producten worden rauw gegeten. De manier van bereiden en presenteren, sluit goed aan bij onze huidige levensstijl: licht, budgettair verantwoord en, heel belangrijk: zo duurzaam mogelijk. De Nordic Cuisine maakt uitsluitend gebruik van lokale producten. En in het noorden zijn dat vooral vis- en schaaldieren. Vlees wordt er met mate gegeten en als het dan wordt gegeten, dan staat er vaak rendier, eend of fazant op het menu. Een ander bijzonder kenmerk van de Scandinavische keuken is de uitgesproken smaken die verwerkt worden. Zoet, zout, bitter, zuur of pittig, de smaken spelen een grote rol.   Dille, mierikswortel, azijn, selderij, bieslook en stemgember zijn ingrediënten die in veel Scandinavische gerechten worden verwerkt. Vis is uiteraard een heel populair product. Ze combineren goed met alledaagse groente, bijvoorbeeld aardappel(salade), bieten, komkommer en dergelijke. Vis wordt ook veel gegeten als broodbeleg. Makreel en haring zijn bij de Noren de meest favoriete soorten voor op de boterham . Kaas is ook onderdeel van deze keuken en er schijnen zelfs meer Noorse kaasvariëteiten te zijn dan Franse. Volgens de bedenkers van de Nordic Cuisine, twee eigenaren van een restaurant in Kopenhagen, is dit een gezondere keuken dan de Mediterrane keuken, omdat de hierin veel verwerkte ingrediënten als kool, wilde bessen, vis, haver, rogge en gerst extra voedingwaarde hebben. Of het ook lekker(der) is? Ja dat blijft natuurlijk altijd nog steeds een kwestie van persoonlijke smaak.

Bron: Culinaire nieuwsbrief

Terug