Rookworst

rookworst (2K)

De vacuüm verpakte rookworst is een handig product om in huis te hebben. Het is een goedkope vleessoort, je kunt hem langere tijd bewaren en als je een keer stevige trek hebt, serveer je hem op een broodje (met zuurkool). Wij Nederlanders eten hem graag bij traditionele stamppotten zoals de zuurkool- of boerenkoolstamppot of bij de erwtensoep. Maar je kunt er eigenlijk veel meer kanten mee op. De fabrieksrookworst heb je in een mum van tijd bereid. Je hoeft hem alleen op te warmen in een grote pan met water. Sommigen kun je ook in de magnetron opwarmen maar uit de pan met het hete (niet kokende!) water smaakt hij het lekkerst. De Gelderse rookworst is de meest bekende fabrieksrookworst. Zij komt ook uit de fabriek. De fabrieksrookworsten zijn langere tijd houdbaar. Dit in tegenstelling tot de ambachtelijke rookworsten die je bij de slager kunt kopen. Deze slagersrookworst heeft een langere bereidingstijd omdat hij nog gaar gemaakt moet worden. Voordat u de rookworst in stukken snijdt, moet u de worst even laten rusten. De vleessappen kunnen zich dan verspreiden en dat komt de smaak ervan extra ten goede doordat ze bij het aansnijden niet verloren gaan. Rookworsten doen het erg goed in winterse stamppotten. Op nummer een staat de boerenkoolstamppot met rookworst. De tweede plaats is onbetwist de erwtensoep (snert) met rookworst. Een broodje worst is ook niet te versmaden. Een plakje rookworst op een prikkertje is een hartige snack en doet het goed bij de borrel. De rookworst smaakt niet alleen warm lekker maar bijvoorbeeld even uitgebakken ook in een heerlijke koude aardappelsalade (bij de barbecue).
Wil je eens iets anders uitproberen met rookworst?
Gebruik hem dan eens in een ovenschotel met prei, roerbakschotel, een rijstschotel of bak hem uit en gebruik hem in de pastasaus. De rookworst kan zonder verdere begeleiding geserveerd worden op een prikker als snack bij de borrel. Rookworst bevat overigens wel veel vet. Hierdoor verloor de rookworst de afgelopen jaren wat aan populariteit. Maar er zijn nu ook veel magere rookworsten op de markt gebracht. Zij mogen niet meer dan 20 procent vet bevatten. Er bestaan nu al wat langere tijd ook vegetarische rookworsten en redelijk nieuw zijn de biologische rookworsten.
Meer inspiratie?

Bron: Culinaire nieuwsbrief

Terug