Rode biet

rode_biet (3K)

Rode biet is een tweejarig gewas dat stamt uit de ganzevoetfamilie (waartoe ook warmoes, snijbiet en suikerbieten behoren).
De rode biet is afkomstig uit Noord - Afrika. De Romeinen waren de eersten die ook de knol aten, daar waar andere volkeren enkel het loof gebruikten. Bieten hebben een zoete grondsmaak die goed combineert met vruchten als appels en sinaasappels, en met sterke smaken zoals mierikswortel, gember en balsamico. Maar ook hazelnoten en walnoten (en hun oliën) gaan goed samen met bieten. Omdat ze zoveel natuurlijke suikers bevatten (per 100 g bevat een biet het equivalent van een volle tl natuurlijke suikers), is braden in de oven de geschiktste manier om bieten te bereiden. Hierdoor karameliseren de suikers en worden zowel smaak als kleur geaccentueerd.
Bieten kan u ook koken, maar deze methode is enkel nuttig in bereidingen waarbij de bieten gepureerd worden. Een klassiek voorbeeld is de Oost - Europese soep borsjt waarin bieten gecombineerd worden met mierikswortels, zure appels of groene knol. Bieten schilt u overigens beter niet voor het koken, anders gaan ze 'bloeden': hun rode kleur komt in het kookwater terecht. De bieten moeten grondig afgeschrobd worden onder stromend water, anders 'smaken ze naar aarde.' Het vel wordt pas na het koken verwijderd. Alleen voor bereidingen waarbij het kookvocht gebruikt wordt in de afwerking van het gerecht, zoals soepen en risotto's, mag u bieten schillen. Rode biet kan goed bewaard worden (1 maand of meer) in een plastieken zak verpakt in de koelkast.

Bron: : De Wassende Maan

Rode bieten (door sommigen nog kroten genoemd) zijn lekker en gezond. Je kunt ze in de winkel het hele jaar door vaak al voorgekookt kopen. Wie er zin in heeft, koopt ze vers (van de markt!) en kookt ze zelf. Snijdt de rode bieten niet in stukken maar kook ze in hun vel. Nadat je ze een minuut of 25 hebt gekookt, kun je ze ontvellen en verder gebruiken. Je kunt ze dan nog eens koken en op smaak brengen met water, suiker, azijn, peper en zout. Stoof ze simpelweg 15 minuten met een gesnipperde ui en je hebt een heerlijke Oudhollandse maaltijd van bieten met gekookte aardappelen en uitgebakken rookspek. Ook "rauw"(ze zijn uiteraard voorgekookt) zijn ze niet te versmaden in een salade met een fijngesnipperd sjalotje, augurkje, ananas en een eetlepel mayonaise. De salade krijgt een roze kleur en smaakt heerlijk bij gebakken aardappelen en scholfilet.

Bron: N.N.

Terug