Rammenas

rammenas (1K)

Rammenas (Raphanus sativus var. niger) noemt men ook wel zwarte radijs. De oorsprong van rammenas ligt waarschijnlijk in Azië. Rammenas was al bekend in het oude Egypte. Uit geschriften en oude afbeeldingen blijkt dat het een cultuurgoed van de oudheid was. Zo zijn in de tempel van Apollo in Delphi een gouden rammenas, een zilveren kroot en een loden koolraap afgebeeld. Deze ronde of langwerpige wortel smaakt scherper dan radijs. Rettich en daikon zijn de witte variant van dezelfde kruisbloemfamilie. Tijdens het schillen, raspen en klaarmaken vervluchtigen veel van de scherpe oliën, wat de smaak uiteindelijk toch milder maakt dan verwacht. Rammenas kan rauw gebruikt worden zoals radijs. Rauwkost van rammenas eet men geraspt in kleine hoeveelheden als bijgerecht bij een warme maaltijd of in schijfjes op de boterham. U kan rammenas echter ook meekoken in een stoofpotje, of apart stoven in boter of olijfolie, samen met een teentje knoflook. De smaak doet dan wat denken aan raapjes. Rammenas wordt ook medicinaal gebruikt, onder andere als hoeststillend middel. Hiervoor boort men een gaatje dwars door de groente. Hol de rammenas wat uit en schep er een lepel honing op. Plaats op een kopje of glas en laat uitlekken gedurende een nacht. 's Morgens kan u de hoestsiroop opdrinken. Bewaar deze groente, goed schoongeborsteld, in een gesloten zakje in de koelkast. Anders droogt ze gauw uit.

Bron: De Wassende Maan

Rammenas . . . . all day long

Je hebt ze in deze tijd van het jaar (winter) zeker al zien liggen bij de groenteboer of in de groenterayon: dikke, langwerpige wortels met een zwarte en ietwat harige schil. Het zijn rammenassen. Deze vergeten groente is helemaal terug en we kunnen er op vele momenten van de dag van genieten!
Als je geregeld deze site bezoekt, heb je al kunnen lezen dat nogal wat zogenaamde vergeten groenten weer helemaal trendy zijn en opnieuw geteeld worden door professionele telers. Het vrij grote aanbod aan rammenassen deze winter is daar het levende bewijs van.

Wat we over de rammenas moeten weten

De rammenas is goed te vergelijken met de radijs. Maar toch met een aantal opvallende verschillen. Een rammenas is langwerpig en veel groter dan een radijs. Hij ziet eruit als een dikke wortel. De schil is zwart en doet wat denken aan die van schorseneren.

Leuk: de smaak is scherper dan die van radijs en dus een aanrader voor wie van pittig houdt. Anders dan radijs kunnen we rammenas bovendien zowel koud en rauw eten als warm eten. Alleen moet je wel weten dat de groente veel aan pittigheid verliest wanneer we ze gaan bakken of stoven.

Tips voor de aankoop en het schoonmaken

• Geef de voorkeur aan kleinere exemplaren. Hun smaak is wat scherper. Grotere rammenassen durven binnenin wel eens droog, hol of draderig te zijn. Bij aankoop moet een rammenas in elk geval heel stevig aanvoelen.
• Voor het schoonmaken gaan we de rammenas schillen, liefst met een dunschiller.
• Als we de groente rauw willen eten, dan kunnen we ze in heel dunne plakjes, reepjes of blokjes snijden. Ze wordt ook vaak geraspt, net als een klassieke wortel. In recepten lees je soms de raad om plakjes rammenas met zout te bestrooien, ze tien minuten te laten trekken en vervolgens het vocht af te gieten. Dat is echter alleen nodig als we vrij dikke plakken rauw zouden gebruiken.
• Flinterdun gesneden plakken rammenas kunnen we ook ongeschild eten (de groente dan wel eerst goed spoelen en afdrogen). Origineel in salades en carpaccio, want zoveel groenten met een zwart randje zijn er niet!
• Rammenas kunnen we net als rapen ook in warme bereidingen gebruiken. In dat geval snijden we de geschilde groente in schijven of vrij grote blokjes. Daarna moeten we ze niet langer dan tien minuten bakken in wat boter of olijfolie. We kunnen ze ook bij een groenteratatouille, een lamsstoofpotje of stoverij voegen, maar dan pas de laatste tien minuten van de bereiding.
• Een aangesneden rammenas droogt snel uit. Verpak die altijd goed in keuken- of aluminiumfolie en gebruik hem liefst een dag of twee later op.

Op elk moment van de dag!

Het is heel leuk hoe zo'n herontdekte groente kunt gebruiken voor meerdere eetmomenten op een dag!

Bij het ontbijt: geraspte rammenas kan je mengen met plattekaas of kruidenkaas. Dit mengsel is lekker als fris ochtendbeleg op de boterham.
Als tussendoortjes: net als radijsjes kan je staafjes rammenas eten als tussendoortjes. Makkelijk mee te nemen.
Voor de lunch:
- Geraspte rammenas geeft pit aan stokbrood sandwiches en broodjes gezond.
- Uiteraard kan je geraspte rammenas of dunne plakjes rammenas gebruiken in allerlei salades en rauwkostgerechten.
- Een klassieke rundercarpaccio wordt nog lekkerder met flinterdun gesneden plakjes rammenas. Gebruik liefst een kaasschaaf, een mandoline of een broodsnijmachine om die plakjes bijna doorzichtig dun te snijden.
Als aperitiefhap: staafjes rammenas kan je, net als roosjes bloemkool, staafjes wortel of staafjes komkommer, serveren met een dipsausje.
Voor de warme maaltijd:
- Blokjes rammenas heel kort blancheren en als garnituur toevoegen aan een bord wintersoep.
- Stukken rammenas passen prima in een groente ratatouille, in hutspot of in vleesstofpotjes, maar je ze mag ze, zoals al eerder gezegd, pas de laatste tien minuten bij de bereiding voegen.
- Verrassend lekker: vervang het schaaltje met geraspte kaas bij spaghetti bolognese of een ander pastagerecht eens door een schaaltje met geraspte rammenas.

Bron: All-day-long

Terug