Prei

prei (2K)

Prei is een groente met witte, lange stelen en een groen schutblad. Hij behoort tot de lookfamilie waartoe ook ui, bieslook en knoflook behoren. En dat ruik je!

Deze lange witte en lichtgroene stengels zijn familie van de ui.
Vlak voor gebruik in fijne ringen snijden, even wassen en (mee)wokken.

Noord-Brabant en Limburg zijn de belangrijkste teeltgebieden van de prei in Nederland. Prei is een stengelgroente, wat betekent dat het de uitloper is van de wortel van een plant. Is het je wel eens opgevallen dat in de winter de prei vaak dikker is? Dat komt doordat er een winter-, herfst- en zomerprei is. De winterprei is dikker en steviger en kleurt van grijsgroen tot blauwgroen. Zomer- en herfstprei hebben een lange, dunne schacht en een fijne structuur. Ze smaken wel allemaal hetzelfde.
Prei is als cultuurgewas al heel oud. Zo'n 3000 jaar voor Christus werd prei al door de Egyptenaren als groente gegeten. De Romeinen verspreidden prei aan het begin van onze jaartelling over heel West-Europa.
Prei is een bijzondere groente omdat deze naast de meer gangbare voedingsstof folaat en voedingsvezels ook de mineralen mangaan en ijzer bevat. Mangaan helpt samen met het ijzer je energie op peil te houden. Daarnaast is prei rijk aan vitamine K en deze vitamine speelt samen met mangaan en eiwit een belangrijke rol in de vorming en onderhoud van je botten.

Bron: Verse Oogst

Terug