Peterseliewortel

peterseliewortel (2K)

Peterseliewortel (Petroselinum crispum var. tuberosum) is een variëteit van de peterselie, die hoofdzakelijk voor zijn tot 15 cm lange, witte penwortel wordt gekweekt. De wortel is rijk aan caroteen, vitamine B2 en vitamine C. Peterseliewortel en pastinaak zijn beide voorbeelden van zeer aromatische najaars- en wintergroenten. Ze hebben een volle, wat zoetachtige smaak en vooral peterseliewortel heeft een krachtig aroma dat ergens tussen dat van peterselie en knolselderij in zit. Beide groenten lijken bijzonder sterk op elkaar - de wortels zijn bleekbeige of 'gebroken wit'- en zijn enkel door hun aroma van elkaar te onderscheiden. Kenmerkend voor pastinaak, is dat het vruchtvlees zoeter wordt wanneer de wortels lichte nachtvorst hebben ondergaan.De wat raapachtige smaak wordt dan nog uitgesprokener. Peterseliewortel blijft zeer fris en ongecompliceerd knapperig van smaak, zelfs in soep. Omdat beiden hard zijn, moeten ze langdurig worden bereid. Toch kunnen kleine stukjes of plakken ook krokant worden gebakken. Maar het beste is ze te koken en/of te stoven of er puree of soep van te maken. Daarvoor worden ze eerst geschild (eventueel ook ongeschild koken en nadien de schil afwrijven). Door hun krachtig aroma passen pastinaak en peterseliewortel in eenvoudige gerechten met weinig andere ingrediënten. De aromatische wortel past in soep en kan gestoofd of rauw geraspt gegeten worden. Peterseliewortel kan in een plastiek zak in de frigo of op een andere koele plaats een paar dagen bewaard worden.

Gepubliceerd door: De Wassende Maan

Terug