Van de paprika zijn er in rijpe toestand meerdere kleuren verkrijgbaar. Bekend zijn de gele,
oranje en groene paprika's. Maar er zijn ook veel andere varianten, waaronder ook witte, paarse en
bijna zwarte. In totaal schijnen er negen kleuren verkrijgbaar te zijn, maar in Nederland worden
vooral de rode, gele, groene en oranje aangeboden. Voor alle kleuren geldt dat ze ooit eens groen zijn geweest. Alle paprika's
zijn in den beginne dus groen van kleur. Dan zijn ze nog onrijp. De paprika's die in Nederland in
de supermarkt worden verkocht zijn bijna allemaal van het type California wonder. Maar je ziet
tegenwoordig ook veel de zoete oranje gekleurde puntpaprika's. Hiervan zijn er ook witte, rode en
zwartachtige. Ze zijn langwerpig van vorm en hebben een dunnere vruchtwand. |
|
In de Zuid-Europese
landen vind je veel de grotere en grovere variant van de paprika. Het is het type Lamouyo. Het
kleurverschil kan ook verschil in smaak geven. Als de paprika groeit, is ze dus groen van kleur. En
dat geldt voor alle kleuren en soorten. De groene paprika heeft vergeleken met de rijpere paprika
een bittere smaak. De rode en de gele paprika smaken beduidend zoeter. De paprika is familie van de
rode peper, de scherpe soort. Het bevat de stof capsaicine in mindere mate. Bij de hete pepers
prikkelt dit stofje direct de warmtezintuigen in de mond. Maar bij de paprika zul je er weinig van
merken, want zoals ze hier in Nederland worden verkocht, zijn ze van dit stofje al bijna zo goed
als bevrijd. Paprika is gezond en zit vol vitamine C. De rode paprika bevat daarvan het
meeste. |