Paprika

paprika (4K)

Paprika: (Capsicum annuum) is een vruchtgewas uit de nachtschadefamilie (Solanacea). Met groenten uit deze familie moet u opletten, want er kunnen ook gifstoffen aanwezig zijn. De schil van aardappelen mag bijvoorbeeld niet groen zien, en aardappelscheuten moet u rijkelijk wegsnijden. Anders zal u last hebben van maagklachten. Om gelijkaardige redenen kunt u aubergine niet rauw eten. Met paprika ligt het minder gevoelig, hoewel groene paprika's ook beter warm bereid worden voor een betere vertering. Groene paprika's zijn in feite onrijpe paprika's. Afhankelijk van de variëteit kunnen ze in een later stadium allerlei kleuren aannemen: rood, oranje, geel, wit of paars. Bij een paprika groeien de zaadlijsten minder snel dan de rest van de paprika. Daarom scheurt de paprika van binnen en wordt hij hol. Die holte is gevuld met lucht. Het velletje van een paprika laat maar aan één kant lucht door. Lucht kan niet van binnen naar buiten. Daarom ontploft de paprika als je er extra lucht bij doet. Maar lucht kan wel van buiten naar binnen. Zo kan er steeds meer lucht de holte in als de paprika groeit. De holte maakt deze groente uitermate geschikt om bijvoorbeeld op te vullen.

Bron: De Wassende Maan


Rode, gele en groene paprika's

Van de paprika zijn er in rijpe toestand meerdere kleuren verkrijgbaar. Bekend zijn de gele, oranje en groene paprika's. Maar er zijn ook veel andere varianten, waaronder ook witte, paarse en bijna zwarte. In totaal schijnen er negen kleuren verkrijgbaar te zijn, maar in Nederland worden vooral de rode, gele, groene en oranje aangeboden. Voor alle kleuren geldt dat ze ooit eens groen zijn geweest. Alle paprika's zijn in den beginne dus groen van kleur. Dan zijn ze nog onrijp. De paprika's die in Nederland in de supermarkt worden verkocht zijn bijna allemaal van het type California wonder. Maar je ziet tegenwoordig ook veel de zoete oranje gekleurde puntpaprika's. Hiervan zijn er ook witte, rode en zwartachtige. Ze zijn langwerpig van vorm en hebben een dunnere vruchtwand.   In de Zuid-Europese landen vind je veel de grotere en grovere variant van de paprika. Het is het type Lamouyo. Het kleurverschil kan ook verschil in smaak geven. Als de paprika groeit, is ze dus groen van kleur. En dat geldt voor alle kleuren en soorten. De groene paprika heeft vergeleken met de rijpere paprika een bittere smaak. De rode en de gele paprika smaken beduidend zoeter. De paprika is familie van de rode peper, de scherpe soort. Het bevat de stof capsaicine in mindere mate. Bij de hete pepers prikkelt dit stofje direct de warmtezintuigen in de mond. Maar bij de paprika zul je er weinig van merken, want zoals ze hier in Nederland worden verkocht, zijn ze van dit stofje al bijna zo goed als bevrijd. Paprika is gezond en zit vol vitamine C. De rode paprika bevat daarvan het meeste.

Bron: Culinaire nieuwsbrief

Terug