Meiknol

meiknol (2K)

Meiknol, andere namen zijn: meiraap, teltower

Rapen worden al eeuwenlang verbouwd. Tot voor kort hadden rapen onder koks overal ter wereld geen goede reputatie. Dit komt deels omdat ze altijd gezien worden als veevoer en deels omdat weinig mensen de moeite hebben genomen te ontdekken hoe ze lekker klaargemaakt kunnen worden. De Fransen daarentegen hebben altijd veel meer respect gehad voor de raap. In de loop der eeuwen hebben ze menig recept bedacht voor hun tere navets ; ze roosterden ze, karameliseerden ze in suiker en boter of stoomden ze alleen maar en serveerden ze met boter. Jonge, malse rapen zijn ook al jarenlang populair in het Middelandse-Zeegebied. Men kent daar dan ook veel gerechten waarin rapen gecombineerd worden met vis en gevogelte of met tomaten, uien en spinazie.

Voedingswaarde
Knol(mei)rapen zijn een goede bron van kalk en kalium.

Bron: De Gezonde Apotheker


Heb je ooit van de meiknol gehoord? Het is een onbekende knol, die ook (mei)raap of knolraap wordt genoemd. En er zijn mensen die de knol liever de Engelse benaming geven: teltower. De meiknol is in Nederland niet erg populair. Men ziet de knol hier meer als veevoer, hoewel hiervoor voornamelijk de stoppelknol wordt gebruikt. De Fransen en de Belgen vinden hem in ieder geval verrukkelijk. Zij doen er van alles mee. Ze maken hem smakelijk door middel van karameliseren in suiker en boter. Soms roosteren ze de meiknol, maar gewoon stomen en opdienen met een klontje boter is ook goed. De naam meiknol of meiraap is gekozen omdat de groente in het voorjaar wordt geteeld. De knol is niet winterhard. Meiknollen zijn verkrijgbaar op de biologische markt. De meiknol is een favoriete groente bij de amateurtuinder.   De rassen hebben namen als 'Platte witte mei". Dit is een platte, witgele knol met een groene kop. De "Italiaanse roodkop"heeft een rode kop. De "Sneeuwbal"heeft bijna ronde witte knollen. De groente wordt in veel Mediterrane gerechten gebruikt. In de landen rond het Middellandse Zeegebied wordt ze naar hartenlust gecombineerd met vis en gevogelte, samen met tomaten, uien en spinazie. De meiknol is een platte, ronde witvlezige wortelknol. Aan de buitenkant ziet hij er wit uit met een paarsachtige kop. Je kunt de meiknol ook rauw eten. Lekker in blokjes door de aardappelpuree. De knol past prima in een groenteschotel of een groentelasagne. Probeer hem eens in een risotto met groene pesto. Als je deze groente eenmaal hebt geproefd, zul je er beslist meer van willen
(w)eten.

Bron: Culinaire nieuwsbrief

Terug