Limoenen zijn vruchten die uitsluitend uit het buitenland worden geïmporteerd.
Daarom zijn ze ook het hele jaar door verkrijgbaar. Limoenen worden in Nederland vooral gebruikt
voor het aanvullen en opleuken van drankjes. De limoen is familie van de citroen en de sinaasappel.
Voor het sap wordt over het algemeen meer voor citroenen gekozen en dat is eigenlijk best jammer.
Het sap van de limoen is namelijk veel geuriger, aromatischer en sappiger dan dat van een citroen.
Het geeft gerechten, drank en sausjes een zure, frisse smaak. Net als citroensap voorkomt het sap
van de limoen dat het vruchtvlees van bepaalde vruchten zoals appel, banaan en avocado niet bruin
verkleurt. De schil van de limoen is dun. Fijn geraspt is het een goede smaakmaker in
cake, fris-zure sauzen, ijs, smoothies en milkshakes. Rasp alleen het groene deel. Het
onderliggende witte deel kan zeer bitter smaken. |
Limoen wordt veel gebruikt in de Mexicaanse
keuken. Het wordt in partjes geserveerd en gestoken in de hals van het bierflesje van het
Mexicaanse biermerk Corona. Er zijn veel bekende drankjes en cocktails waarbij het sap of het
vruchtvlees wordt gebruikt. Je kunt limoen ook gebruiken in sauzen en dressings ter vervanging van
azijn. Probeer eens wat vers geperst limoensap als onderdeel van een glas geperst citrussap. Het
sap van de limoen smaakt ook goed als smaakmaker in Oosterse curry gerechten. In de lente en zomer
kun je het sap gebruiken bij visgerechten en/of gegrild vlees. Rijpe limoenen zitten vol sap. Je
kunt dat eenvoudig controleren aan het gewicht. Ze moeten stevig en zwaar aanvoelen in verhouding
tot de grootte. Bewaar limoenen bij kamertemperatuur, of haal ze voor gebruik uit de koelkast om de
smaak goed tot zijn recht te laten komen. In de koelkast kun je limoenen ongeveer twee weken
bewaren. |