Kooktechniek: roerbakken

kooktechniek_roerbakken (2K)

Roerbakken is het in een kleine hoeveelheid vet op een zeer hoog vuur al omscheppend bakken van vlees, groente of andere voedingsmiddelen. Kleine stukjes vlees kunnen heel gemakkelijk en snel worden bereid in een wadjan (uit Indonesië, met 2 handvatten) of in een wok (uit China, met één steel). Dit is een wijde pan met een ronde bodem (meestal gemaakt van plaatstaal of gietijzer of met een anti-aanbaklaag).   Door de vorm van de pan is minder vet bij de bereiding nodig. Haal het vlees een half uurtje van te voren uit de koelkast en laat het op temperatuur komen. Laat olie op een hoge temperatuur (zeer hoog vuur) komen in de wadjan of wok en schroei het vlees op hoog vuur snel dicht, zodat opname van overtollig vet wordt voorkomen. Beweeg het vlees voortdurend met een spatel heen en weer zodat het geen kans krijgt aan te bakken.

Bron: Natuurvlees

Terug