Kip

kip (2K)

Kip is een veelzijdige vleessoort. Het behoort tot de meest gegeten vleessoorten ter wereld. Eigenlijk is het woord vleessoort verkeerd gekozen, want kip is gevogelte, maar het is zeer gebruikelijk om over kippenvlees te praten. Je kunt een kip in zijn geheel bereiden, maar je kunt ook kiezen voor een halve kip, kippenpoot, kippenvleugel, kipfilet of drumsticks. Er worden veel producten van kippenvlees gemaakt, denk maar aan de kipnuggets of de grotere variant daarvan, de kipschnitzels. Gegrilde kip is mager en er kan eindeloos mee gevarieerd worden. Kip moet je goed gaar laten worden omdat de bacterie Salmonella graag vertoeft op rauwe kip. Er is veel onderscheid in de prijs, smaak en kwaliteit van de vleeskip, batterijkip, scharrelkip en biologische kip. Vleeskippen zijn kuikens die in korte tijd een gewicht bereiken van tweeënhalve kilo met behulp van speciaal voedsel. Ze leven in schuren waar ze speciaal gefokt worden. De vleeskippen worden na zes weken geslacht om er kipfilet, drumsticks en vleugels van te maken. Vleeskippen leven in verschrikkelijke omstandigheden. De enige reden om te kiezen voor de vleeskip is de prijs en onwetendheid over de wantoestanden die deze kippen moeten doorstaan. Dat geldt ook voor de batterijkip. Als je kennis neemt van het dierenleed van kippen in de legbatterij kun je geen hap meer door je keel krijgen. Kies liever voor biologische kippen. Deze kippen lopen vrij rond en eten biologisch voer. Ze hebben een beter leven en smaken ook beter omdat het voer niet genetisch gemanipuleerd is. Wie denkt dat scharrelkippen het ook goed hebben, zou moeten weten dat daar ook verschillen in zitten. Een scharrelkip heeft iets meer ruimte dan de vleeskip, maar wordt ook binnen gehouden. Sommige kippen mogen wel een deel van de dag naar buiten, wat "vrije uitloop" wordt genoemd. Ze eten alleen plantaardig voedsel, voornamelijk graan.

Bron: Culinaire Nieuwsbrief

Terug