Kebab

kebab (3K)

De Turkse keuken is steeds gewoner in Nederland geworden. Misschien komt dat omdat we Turkije steeds meer bezoeken tijdens onze vakantie. Op vakantie gaan naar Turkije is de laatste jaren erg populair geworden omdat de vliegreizen en hotelkosten nog steeds in verhouding met andere landen nog erg aantrekkelijk zijn. Het weer is er altijd goed, er zijn zandstranden en het eten is er erg lekker. De Turken eten erg gezond. Ze eten veel fruit en groenten. Het vlees wordt er gegrild. Het bekendste gerecht uit Turkije is de sis kebab. Er zijn talloze variaties op deze vleesspies. In feite betekent sis kebab dan ook letterlijk vertaald: vlees op een stokje. Turkije heeft veel verschillende bekende vleesschotels. Het zijn vooral lamsvlees en rundvlees of rundergehakt die voor de vleesschotels worden gebruikt. Varkensvlees wordt er niet gegeten vanwege het geloof. Sis kebab kan van alle soorten vlees gemaakt worden (behalve dus van varkensvlees). Het wil eigenlijk alleen zeggen dat het vlees op een spies bereid is. Döner kebab is geschaafd vlees. Oorspronkelijk werd Döner alleen van lamsvlees gemaakt, maar tegenwoordig ook van kip, kalkoen en kalfsvlees. In onze landen wordt Döner kebab geserveerd in een Turks broodje of pitabroodje of, als het een schotel is, bij patat en een kleine salade. Ten slotte is er nog de bekende köfte (of kofte) kebab. Het bestaat uit een spies waarop fijngehakt en gekruid lamsgehakt wordt gegrild. Tussen die kruiden zit standaard peterselie en munt. Ook hier bestaan weer honderden variaties op. In Turkije wordt köfte opgediend met rijst en een salade. Hoewel de lekkere smaak van de Turkse kebab vooral in de bereiding zit (hij wordt in Turkije vooral in de houtoven geroosterd), is het vrij eenvoudig de recepten thuis na te maken. Ook op de barbecue.

Bron: Culinaire nieuwsbrief

Terug