Kaki

kaki (1K)

Kaki is een oranjegekleurde vrucht met de vorm van een vierkante tomaat. Een kaki is alleen goed te consumeren als hij echt rijp tot zelfs overrijp is omdat dan het looizuur (tannine) uit de vrucht verdwenen is. De smaak ligt tussen die van een peer en een abrikoos in. Een kaki rijpt het best na op kamertemperatuur. Als u ze nog wat langer wilt bewaren kunt u ze het best in de koelkast leggen en een tot twee dagen voor gebruik uit de koelkast op kamertemperatuur leggen.

Bron: De Wassende Maan


Kaki

een andere naam is: persimon (Eng.)

De kaki is inheems in Azië. Deze groeit daar in het wild in gebieden met een gematigd klimaat of hoog in berggebieden in de tropen. Het is een typische najaarsvrucht.Tegenwoordig wordt de kaki overal ter wereld in de subtropen in cultuur gebracht. Ook in Europa is de vrucht twaalf maanden per jaar verkrijgbaar, afhankelijk van het productieland als originele kaki of in de variëteit sharon. Als verzamelnaam wordt ook wel de Engelse naam Persimmon gehanteerd.

De vrucht ziet er ongeveer uit als een platte tomaat en is oranje van kleur. Het vruchtvlees is ook oranje en eventuele pitten zijn niet eetbaar. Een kaki is alleen goed te consumeren als hij echt rijp tot zelfs overrijp is, want dan is de schil een beetje glazig en het vruchtvlees zacht. In onrijpe staat bevat de kaki teveel looizuur en dat geeft een onprettige smaaksensatie. De vrucht is familie van de mispel. Ze hebben met elkaar gemeen dat ze alleen overrijp lekker smaken omdat dan het looizuur (tannine) uit de vrucht verdwenen is.

Het fruit is rijk aan vitamine C, caroteen en suiker. Onrijpe vruchten kunnen het beste gekoeld bewaard worden en narijpen lukt prima bij kamertemperatuur. Eenmaal zacht is een kaki erg zoet van smaak en uitstekend geschikt voor verwerking in desserts. Juist door de zoete smaak is het fruit ook bij kinderen zeer geliefd. Een beetje limoensap werkt als een fantastische smaakversterker!

De vraag of kaki hetzelfde is als sharon, wordt vaak gesteld. De sharon is een veredelde kakisoort die in Israël ontwikkeld is. De sharon is meestal pitloos (de oorspronkelijke kaki kan pitten bevatten) en kan onrijp gegeten worden (als een appel). Het looizuurgehalte is namelijk veel lager. Veel consumenten zien dit als een voordeel, maar de echte kenner geeft de voorkeur aan de échte kaki.

Kaki en sharon worden gedurende het najaar aangevoerd uit Zuid-Europa. Gedurende de overige maanden komen ze uit Israël, Brazilië en Nieuw Zeeland.

kaki2 (2K)

Koopinformatie
Een kaki is rijp als de schil oranje-rood is en er glazig uitziet (overrijp). Een sharon kan zowel stevig als overrijp worden gegeten. De smaak van beide vruchten is erg zoet en heeft iets weg van abrikozen. Van september tot december komt de kaki uit Zuid-Europese landen en in de winter en het voorjaar uit Brazilië. De sharon is alleen verkrijgbaar in de periode november-maart en komt uit Israël.

Nieuw soort
Nog vrij nieuw is de Bouquet Persimon. Deze verbeterde kaki is vrij groot en lijkt op een oranje langwerpige tomaat. Het voordeel van deze kaki is dat je niet hoeft te wachten totdat hij helemaal overrijp is zonder dat je de wrange smaak proeft. Ook blijft het vruchtvlees steviger is is vrijwel pitloos. De smaak lijkt op die van een perzik en zoete meloen en is meer uitgeprokender dan de smaak van een sharon. Bouquet Persimon is verkrijgbaar uit Spanje van eind september tot en met december. Bewaren
Onrijpe vruchten rijpen goed na bij kamertemperatuur. Rijpe vruchten kunnen nog enkele dagen worden bewaard in de koelkast.

Behandeling
Een stevige sharon en de nieuwe kakisoort bouquet persimon kan met schil en al als een appel worden gegeten. Snijd het vruchtvlees van een sharon of kaki in blokjes voor gebruik. Rijpe sharons en kaki's halveren en het vruchtvlees eruit lepelen. Kaki en sharonpuree is ideaal voor verwerking in nagerechten. Ook baby's en kinderen zijn dol op het zachte vruchtvlees.

Toepassingen

  • Besprenkel halve vruchten met limesap en lepel ze uit.
  • Gepureerde vruchten in mousse.
  • Plakjes sharon bij kipgerechten.
  • Fruitsalade met sharon, kikwi, banaan en limesap.
  • Onrijpe kaki's in chutney, marmelade of compote.

Bron I: Boek: 'Wat je ver haalt is lekker' - Groente en Fruit Buro
Bron II: BUD Holland, Gepubliceerd door: De Gezonde Apotheker

Terug