Hennepzaad

Sinds kort zie je in vele superfood recepten steeds vaker het ingrediënt hennepzaad of hennepzaden staan. Ze schijnen ultragezond te zijn. Hennep is natuurlijk wel bekend en wordt gezien als een van de oudst bekende medicinale planten ter wereld. Hennepzaad bestaat voor tweederde deel uit eiwit dat veel lijkt op de lichaamseigen eiwitten. Het is daarom goed opneembaar door het lichaam en dat betekent dat je snel goede energie van krijgt. Een vergelijkbare energieleverancier is de sojaboon. Deze bevat het meeste eiwitten, maar hennepzaad is echter weer veel beter verteerbaar. Zowel de sojaboon als hennepzaden zijn dus prima bronnen van eiwitten. Ze zijn dan ook een prima aanvulling in de voeding van vegetariërs. Eiwitten zijn nodig voor de spieropbouw, uithoudingsvermogen en   om de bloedsuikerspiegel in balans te houden. Stevige sporters kunnen er dus ook veel baat bij hebben. Daarnaast bevat hennepzaak omega 3, omega 6 en omega 9 vetzuren. Ook bevat het gammalinoleenzuur (GLA). Deze onverzadigde vetzuren houden gewrichten, hart- en bloedvaten, de huid en het geheugen in goede conditie. Je koopt hennepzaden bij de natuurvoedingswinkel. Koop overigens alleen gepelde hennepzaad! Strooi de zaden over de salade of voeg ze toe aan soepen of smoothies. Je kunt ze gebruiken als onderdeel van een zelfgemaakte muesli. Wanneer je er water aan toevoegt kun je met behulp van de blender een hennepzaadmelk maken. Voeg dit eventueel toe aan amandel- of havermelk voor een snelle energieboost.

Bron: Culinaire nieuwsbrief

Terug