Haverwortel

haverwortel_k (2K)

Haverwortel (Tragopogon porrifolius) heeft vele namen: "Armeluis asperges,Oesterplant, Boksbaard, Blauwe morgenster, Keukenmeidenverdriet, Vegatable oister, Salsify".
Teelt: Zaaien in maart tot mei, oogsten in oktober tot februari. De plant isvorstbestendig. Oogst de wortel. De (normaliter) blauwe bloemen van de plant openen zich bij warm zonnig weerin de ochtend en gaan in de loop van de middag weer dicht. Kan zichzelf nogal uitzaaien, maar is vrijmakkelijk te verwijderen.
Smaak: De wortels van dit zeer oude cultuurgewas eet men alsschorseneer en smaken naar asperge met een vermoeden van oester. In ieder geval zeer smakelijk.
In de keuken: Alles wat men met schorseneren doet, kan men dus ook methaverwortel doen. Het schoonmaken van de wortels is een wel een klusje, vandaar de naam'keukenmeidenverdriet'. Want de wortel is nogal plakkerig. Maar het schillen gaat vrij makkelijk onderstromend water bij de kraan en dan valt het plakken bestwel mee. Specifieke recepten heb ik nog niet kunnenvinden, maar dat komt nog wel.

Bron: NN

Terug